Lielbritānijas referenduma jautājums būs - vai valstij jāpaliek ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Referendumā, kuru līdz 2017.gada beigām paredzēts sarīkot Lielbritānijā (Apvienotajā Karalistē), vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu «Vai Apvienotajai Karalistei [arī turpmāk] jāpaliek Eiropas Savienības dalībvalstij?», ceturtdien paziņoja britu valdība.

Referenduma jautājums ir iekļauts šā referenduma likumā, kuru ceturtdien iesniegs parlamentā premjerministra Deivida Kamerona labēji centriskā valdība.

«Tas nodrošinās, ka britu tautai pirmoreiz 40 gadu laikā būs teikšana par mūsu vietu Eiropas Savienībā (ES),» sacīja ziņu avots Kamerona birojā. «Jautājums ir skaidrs. Vēlētājiem būs jāizlemj, aiziet [no ES] vai palikt,» piebilda ziņu avots.

Kamerons pēc savas partijas uzvaras parlamenta vēlēšanās šomēnes ir paudis cerību, ka šis likums tiks pieņemts «sevišķi ātri», un nav izslēdzis iespēju sarīkot šo referendumu jau 2016.gadā.

Šogad sarīkotās sabiedriskās domas aptaujās Lielbritānijas palikšanu ES atbalstīja 37 līdz 49 procenti aptaujāto, bet izstāšanos no tās - 34 līdz 44 procenti.

Kamerons ceturtdien un piektdien dodas vizītēs uz vairāku ES valstu galvaspilsētām, lai aicinātu veikt reformas ES tādos jautājumos kā birokrātija un pabalstu samazināšana imigrantiem.

Kamerons ir solījis līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par to, vai Lielbritānijai jāizstājas no ES, bet viņš atbalsta valsts palikšanu šajā blokā, ja Lielbritānija spēs panākt ES reformas.

Eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Faradžs paziņoja, ka referenduma jautājuma formulējums ir neizdevīgs tiem, kas rīko kampaņu par izstāšanos no ES. Faradžs arī sacīja, ka Kamerons nav nopietns savos reformu centienos.

Kamerons, kurš cer uz sarunām ar visiem ES līderiem pirms Eiropadomes samita, ceturtdien tiksies ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti un Francijas prezidentu Fransuā Olandu. Piektdien viņš tiksies ar Polijas premjerministri Evu Kopaču Varšavā un Vācijas kancleri Angelu Merkeli Berlīnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu