Lietuva Žirinovski varētu pasludināt par nevēlamu personu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas Valsts domes deputāta Vladimira Žirinovska izteikumus, ka vajadzētu Lietuvai atņemt Viļņu un Klaipēdu, var uzskatīt par uzbrukumu Lietuvas teritoriālajai integritātei, atzinis Lietuvas iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis.

Viņš norādīja, ka kompetentajām institūcijām būtu jārisina jautājums par viņa iekļaušanu Lietuvā nevēlamu personu sarakstā.

«Es uzskatu, ka šādus paziņojumus var vērtēt kā uzbrukumu Lietuvas teritoriālajai vienotībai, un tie ir konstitūcijas pamatprincipi, kuri valstī jāaizstāv. Tāpēc uzskatu, ka ir pietiekams pamats viņu pasludināt par «persona non grata»,» sacīja ministrs.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Neris Germans sacīja, ka uz Žirinovska paziņojumiem Lietuvai nevajadzētu reaģēt.

Mediji norāda, ka ar skandaloziem paziņojumiem par Baltiju Žirinovskis pazīstams sen.

Kā ziņots, Eiropas Savienības vēstnieks Krievijā Vīgauds Ušacks aicinājis Maskavu paust oficiālu nostāju saistībā ar Žirinovska provokatīvajiem izteikumiem par «Viļņas un Klaipēdas atgūšanu», kas naktī uz trešdienu izskanēja Krievijas televīzijas Pirmā kanāla rīkotā diskusijā.

«Mēs ar Lietuvu esam dzīvojuši trīssimt gadu. Jūs bijāt Krievijas valsts sastāvdaļa, un tāda vārda «Lietuva» vispār nebija,» diskusijā paziņojis Žirinovskis. «Kādēļ gan mēs jums atdevām Viļņu un Klaipēdu? (..) Būtu jūs pateikuši - «puiši, mēs ar jums nepaliksim ilgi, mēs drīz iesim prom» -, tad mēs to visu būtu atstājuši sev un tagad mums būtu lieliskas attiecības. Ja mēs būtu sev atstājuši Rietumukrainu, Donbasu, Krimu, tad no mums būtu aizgājuši tie, kuri mūs patiešām neieredz. (..) Bet jūs pievācat svešu teritoriju, pievācat krievus un ņirgājaties par viņiem.»

Ušacks atzinis, ka Žirinovska provokatīvie izteikumi diez vai atspoguļo patiesos Kremļa nodomus, tomēr uzsvēris, ka šādas pārraides skatās miljoniem cilvēku un tādi agresīvi un naidpilni izteikumi ietekmē sabiedrisko domu. Tādēļ ES vēstnieks uzsvēris, ka šis jautājums ir plašāks un viņš gaida Kremļa reakciju, vienlaikus cerot dzirdēt arī Lietuvas līderu vērtējumu.

Lietuvas Ārlietu ministrijai pagaidām nav informācijas, vai Krievija atbildējusi uz Ušacka pieprasījumu. Tiesa gan, Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova minētajā pārraidē Ušackam atbildējusi, ka tas esot Žirinovska personiskais viedoklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu