ASV «katru dienu» sāk izmeklēšanas par «Islāma valsti»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV patlaban gandrīz katru dienu sāk jaunas izmeklēšanas saistībā ar aizdomām par sadarbību ar teroristisko grupējumu «Islāma valsts», trešdien paziņoja kāda augsta amatpersona, uzsverot grupējuma radītā apdraudējuma pieaugumu.

Amatpersona brīdināja Kongresu par «balansēšanu uz robežas», lemjot par izlūkdienestu pilnvarām vākt informāciju, kas šajā jūtīgajā laikā rada risku nacionālajai drošībai.

«Mēs katru dienu sākam jaunas izmeklēšanas, konkrēti par «Islāma valsti»,» sacīja amatpersona. «Patlaban būtībā viņu stratēģija ir aicināt visus ņemt ieročus un veikt teroristu uzbrukumus ASV

Jaunas personas dienestu redzeslokā nonāk katru dienu. Pagājušās nedēļas laikā vien Tieslietu ministrija veiksmīgi ierosinājusi lietas par materiāla atbalsta sniegšanu teroristu grupējumam pret personām Džordžijas, Teksasas un Kalifornijas štatā.

Grupējums «Islāma valsts», kurš pazīstams ar masu slepkavībām, spīdzināšanu un seksuālo verdzību, vēlas nodibināt savu kalifātu, kas būtu balstīts uz striktu islāma normu interpretāciju. Tas kontrolē lielas teritorijas Sīrijā un Irākā.

ASV amatpersona norādīja, ka Federālās izmeklēšanas birojam (FIB) jāizvērtē, vai šie cilvēki patiešām ir saistīti ar grupējumu un patiešām varētu veikt teroraktus vai ne.

«FIB meklē saistību, vai var uzrādīt, ka šis cilvēks ir kontaktējies ar kādu no teroristiem ārzemēs, Sīrijā vai Irākā,» sacīja avots.

Svētdien noteikts termiņš telefonsarunu ierakstīšanu, noklausīšanos un «vientuļo vilku» izsekošanu regulējošā nacionālā drošības likuma apstiprināšanai Senātā.

Ja jaunais likums nestāsies spēkā, ASV Nacionālās drošības pārvaldei (NSA) svētdien plkst.15.59 pēc vietējā laika (plkst.22.59 pēc Latvijas laika) būs jāsāk atslēgt serveri un citas ierīces, kas saistītas ar vērienīgu izlūkošanas tīklu.

Pretrunīgi vērtētā programma savāc telefonsarunu datus no miljoniem amerikāņu, kuri nav saistīti ar terorismu.

Republikāņu prezidenta kandidāts 2016.gada vēlēšanām Rands Pols ir pret šo programmu un bloķē pasākumus, kas atļautu turpināt šīs darbības, kamēr valdība vēl nav lēmusi, cik ilgi šie dati jāglabā.

Avoti uzsver, ka kavēšanās atņemtu svarīgus rīkus par terorismu aizdomās turēto un ārvalstu spiegu izsekošanai. Izmeklētājiem «vajadzīgi šie līdzekļi», lai darītu savu darbu, uzsvēra amatpersona.

«Nav laba iemesla, lai radītu nevajadzīgu risku,» sacīja cita augsta administrācijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu