Krievija oficiāli atsakās no saviem Ukrainā sagūstītajiem karavīriem - tie esot algotņi

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievija Ukrainas austrumos sagūstītos Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes kapteini Jevgeņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu uzskata par «algotņiem» un «LTR (Luhanskas tautas republikas) policistiem».

To paziņojis Krievijas konsuls Ukrainā Aleksejs Grubijs, ceturtdien tiekoties ar aizturēto karavīru advokātiem Konstantīnu Kravčuku un Oksanu Sokolovski.

«Pēc Grubija teiktā, šobrīd Krievijas oficiālā nostāja ir tāda, ka šie karavīri, kuriem 2014.gada decembrī beidzās līgums ar armiju, ir algotņi un viņiem nav nekāda sakara ar Krievijas armiju,» sacīja Kravčuks.

Tajā pašā laikā konsuls norādījis, ka Krievija dara visu iespējamo, lai nepieļautu šādu «algotņu» iziešanu ārpus tā dēvēto LTR un DTR robežām, jo tas kaitējot Krievijas imidžam.

Kravčuks sacīja, ka pēc tikšanās ar konsulu viņš ar Sokolovsku devušies pie saviem klientiem un pastāstījuši, ka Krievija viņus oficiāli uzskata par «algotņiem» un «LTR policistiem».

Karavīri bija sašutuši par šādu savas dzimtās valsts nostāju un apzvērēja, ka tā nav patiesība.

Ukrainas armija Luhanskas apgabalā 16.maijā sagūstīja divus Krievijas armijas karavīrus - 3. gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteini Jerofejevu un seržantu Aleksandrovu. Brigādes pastāvīgā dislokācijas vieta ir Toljati pilsēta Krievijas Samaras apgabalā.

Pratināšanas gaitā abi gūstekņi apliecinājuši, ka ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri. Nopratināšanas video ir publicēts tīmeklī.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) apstiprinājusi - gūstekņi atzinušies, ka viņi ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Ukrainā ir aizturēti militāri sagatavoti Krievijas pilsoņi, tomēr taisnojas, ka sagūstīšanas brīdī viņi vairs nav bijuši aktīvajā karadienestā.

Ukrainas tiesa nolēmusi abus karavīrus paturēt apcietinājumā līdz 19.jūlijam. Viņi aizturēšanas laikā tika ievainoti un šobrīd atrodas slimnīcā Kijevā.

Neskatoties uz neskaitāmām mediju ziņām par Krievijas armijas regulāro vienību klātbūtni Ukrainas austrumos, kur tās cīnās pret Ukrainas valdības karaspēku, Maskava oficiāli to nav atzinusi. Austrumukrainā sagūstītie Krievijas karavīri tur esot «iemaldījušies», bet kritušie tur atradušies «brīvprātīgi» vai arī sava «atvaļinājuma laikā», Kijevas un mediju informācijas ziņu aģentūrām parasti skaidro Maskavas amatpersonas.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, šomēnes paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu