Sanktpēterburgas tiesa sāks skatīt prasību pret Kremļa «troļļu fabriku»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēterburgas tiesā pirmdien sāks izskatīt kādas tā dēvētās Kremļa tīmekļa troļļu fabrikas bijušās darbinieces prasību pret darba devējiem, kas pēc atlaišanas nav izmaksājuši viņai pienākošos darba algu, piektdien vēsta Krievijas laikraksts «Kommersant».

Ludmila Savčuka kādu laiku strādājusi uzņēmumā «Internet Issļedovaņija» («Interneta pētījumi»), kas, kā liecina Krievijas žurnālistu veiktās izmeklēšanas, ir viens no lielākajiem Kremļa propagandas izplatītājiem tīmeklī, ražojot fiktīvu lasītāju šķietami atstātos komentārus pie interneta mediju publikācijām un blogu ierakstus.

Sanktpēterburgas cilvēktiesību aktīvisti, kas uzņēmušies Savčukas interešu pārstāvību, neslēpj, ka prāvas galvenais mērķis ir publiski atmaskot šī uzņēmuma darbību.

Kā stāsta pati 34 gadus vecā Savčuka, «Interneta pētījumos» viņa nonākusi aiz ziņkārības. Sākotnēji viņu ieinteresējis sludinājums tīmeklī, kas vēstījis par vakancēm un kurā piedāvāts rakstīt apmaksātus komentārus internetā par uzdoto tēmu.

2014.gada decembrī Savčuka ieradās uzņēmumā, lai pieteiktos darbā. Tobrīd jau vairāki mediji bija publicējuši reportāžas par «Interneta pētījumu» darbību.

Kā stāsta Savčuka, ierodoties uz darba interviju, viņa pārliecinājusies, ka laikraksti nav melojuši par apmaksātu politisku komentāru ražošanu šajā uzņēmumā.

Strādāt nācies maiņās, un katra maiņa ilgusi 12 stundas. Katram no darbiniekiem bijis jāuzraksta noteikts skaits komentāru dažādās tīmekļa vietnēs.

Prasītāja strādājusi īpašu projektu nodaļā, kur viņas uzdevums bijis uzrakstīt ne mazāk kā piecus komentārus par politiskām tēmām, kuras Savčukai tikušas paziņotas katras nedēļas sākumā.

Viņas alga bijusi 41 000 rubļu (aptuveni 700 eiro). Oficiāli Savčuka darbā nebija pieņemta, un alga viņai maksāta «aploksnē».

Atlaista viņa tika par to, ka, pārkāpjot līgumu, apspriedusi uzņēmuma darbību ar trešajām personām.

«Es tikos ar žurnālistiem, kas turpināja noskaidrot, kas tas par uzņēmumu, un rezultātā tiku atlaista,» laikrakstam stāsta Savčuka.

Pēc atlaišanas viņa nolēmusi dibināt kustību «Informācijas pasaule», kura cīnīsies pret apmaksātiem interneta komentētājiem jeb tā dēvētajiem troļļiem.

«Starp mums ir gan opozicionāri, gan varas atbalstītāji, taču mēs visi uzskatām, ka tādas informācijas kara metodes nav pieļaujamas,» uzsver Savčuka.

«Kommersant» neizdevās iegūt «Interneta pētījumu» komentārus šajā jautājumā, jo publiski nav pieejamas nekādas ziņas par uzņēmuma tālruņa numuriem vai citiem saziņas kanāliem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu