ASV piespriež mūža ieslodzījumu vietnes «Silk Road» izstrādātājam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

ASV tiesa piektdien piespriedusi mūža ieslodzījumu tīmekļa narkotiku, slepkavu pakalpojumu un hakeru inventāra melnā tirgus - vietnes «Silk Road» - īpašniekam Viljamam Ulbrihtam.

Federālie aģenti jau 2013.gadā slēdza vietni «Silk Road», kas izmantoja privātumu sargājošo tīklu «Tor» un digitālo valūtu «Bitcoin», lai aizsargātu pircēju un pārdevēju identitāti.

31 gadu vecais Ulbrihts, kurš ir pazīstams arī ar pseidonīmu Šausmīgais pirāts Robertss, tika notiesāts ar diviem mūža ieslodzījumiem par narkotiku izplatīšanu un noziedzīgu nodarbi.

Viņam arī piespriesti pieci, 15 un 20 gadi cietumā par kibernoziedzību, viltotu dokumentu kontrabandu un naudas atmazgāšanu.

No 2011.gada janvāra Ulbrihts vadīja tīmekļa tirdzniecības vietu, kur izplatīts heroīns, kokaīns, LSD un metamfetamīns, kā arī hakeru instrumenti - programmas paroļu zagšanai, kā arī datoru lietotāju taustiņsitienu reģistrēšanai.

Ulbrihts «Silk Road» transakcijas bija padarījis anonīmas, izmantojot datortīklu «Tor», kas ir izstrādāts tā, ka ir teju neiespējami identificēt datorus, kuros ir izvietotas tīmekļa vietnes vai arī no kuriem tīmekļa vietnēm ir piekļūts.

Vietni «Silk Road» ik dienas izmantoja tūkstošiem narkodīleru, lai vairāk nekā 100 000 pircēju izplatītu simtiem kilogramu nelegālo vielu un atmazgātu nelikumīgi nopelnītos miljonus.

Vietne «Silk Road» no darījumu summām iekasējusi astoņu līdz 15% lielu komisiju, kas kopumā no 1,2 miljardus dolāru lielajām transakcijām bija vismaz 80 miljoni dolāru.

Ulbrihts kontrolējis vietni kā «kapteinis», bet viņam bijuši arī vairāki tīmekļa «administratori».

2013.gada jūlijā «Silk Road» bija teju miljons reģistrētu lietotāju, no kuriem trešā daļa bija ASV iedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu