Erdogans draud sodīt par Sīrijas nemiernieku apbruņošanas atmaskošanu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans draudējis sodīt laikraksta redaktoru, kura izdevumā tika publicēts videomateriāls, kas atmasko Turcijas izlūkdienestu, kas piegādājot ieročus Sīrijas nemierniekiem.

«Persona, kas to pasniegusi kā ekskluzīvu stāstu, par to samaksās augstu cenu,» svētdienas vakarā intervijā valsts televīzijai sacīja Erdogans. «Es to tā neatstāšu,» klāstīja Turcijas prezidents.

Kā ziņots, piektdien Turcijas opozīcijas laikraksts publicēja videomateriālus un attēlus, kuros redzamas valsts izlūkdienestam piederošas kravas automašīnas, kas, pielādētas ieročiem, dodas ceļā pie islāmistu kaujiniekiem Sīrijā.

Videomateriālā, kurš piektdien tika publicēts opozīcijas laikraksta «Cumhuriyet» mājaslapā, redzami inspektori, kas pārmeklē metāla konteineru. Viņus novēro drošības dienestu darbinieki, prokurors un apmācīti suņi. Vispirms tiek atvērtas kartona kastes, uz kurām rakstīts «trausls» un kurās ir antibiotikas. Zem šīm kastēm tiek atrasts desmitiem mīnu.

Medijs apgalvo, ka kravas automašīnas vedušas 1000 mīnu, 80 000 munīcijas aptveru vieglajiem un smagajiem ieročiem, kā arī simtiem granātmetēju. Video ticis uzņemts 2014.gada 19.janvārī, taču izdevums neatklāja, kā to ieguvis.

Ziņu aģentūra «Reuters», atsaucoties uz prokuroru un žandarmērijas pārstāvja liecību tiesā 21.maijā, vēstīja, ka Turcijas izlūkdienests 2013.gada beigās un 2014.gada sākumā palīdzējis piegādāt ieročus islāmistu kaujinieku kontrolētajām teritorijām.

Erdogans atzinis, ka todien apstādinātās kravas automašīnas piederējušas izlūkdienestam un vedušas palīdzību Sīrijas turkmēņiem. Viņš norādījis, ka prokuroriem nav tiesību pārmeklēt izlūkdienesta automašīnas, un centies atklājumu saistīt ar ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu, kuru apsūdz vēlmē uzurpēt varu, izmantojot atbalstītājus policijā un tiesā.

«Šīs apsūdzības pret nacionālo izlūkdienestu un šī nelegālā operācija ir kaut kāda spiegošanas aktivitāte. Šis laikraksts tagad ir iesaistīts šajā spiegošanā,» sacīja Erdogans. Viņš pavēstīja, ka licis savam juristam sākt tiesvedību.

Valsts kontrolētā ziņu aģentūra «Anadolu» piektdien vēstīja, ka Stambulas prokuratūra sākusi izmeklēšanu pret «Cumhuriyet» redaktoru, balstoties uz pretterorisma likumiem.

«Mēs esam žurnālisti, nevis ierēdņi. Mūsu pienākums ir neslēpt netīrus valsts noslēpumus, bet tautas vārdā prasīt atbildību,» «Cumhuriyet» redaktors pirmdien rakstīja tviterī.

Arī Turcijas premjers nedēļas nogalē skaidroja, ka kravas automašīnas vedušas palīdzību turkmēņiem, bet kravu saturu nekomentēja, skaidrojot, ka nevienam gar to neesot nekādas daļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu