Tiesa Kanādā soda tabakas firmas - jāmaksā smēķētājiem 11,3 miljardi eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Tiesa Kanādā pirmdien deva rīkojumu tabakas kompānijām izmaksāt 15,5 miljardus Kanādas dolāru (11,3 miljardus eiro) smēķētājiem Kvebekas provincē, kas apgalvo, ka nekad nav saņēmuši brīdinājumu par riskiem veselībai, kas saistīti ar smēķēšanu.

«Imperial Tobacco», «Rothmans Benson & Hedges» un «JTI-MacDonald» paziņoja, ka pārsūdzēs spriedumu par morālā kaitējuma un soda apmaksu, kas ir lielākā līdz šim Kanādā piespriestā.

Kompānijām ir jāiemaksā fondā daļa noteiktās summas līdz galīgā lēmuma procesā pieņemšanai.

Tāpat jārīko atsevišķa sēde, kurā tiks lemts, kā līdzekļi tiks sadalīti.

Divas vairāku prasītāju sūdzības sākotnēji tika iesniegtas 1998.gadā, bet tiesa skatīt tās sāka vien nesen. Prasībās tiek pārstāvēti kopumā gandrīz miljons smēķētāju, kas nespēj atmest smēķēšanu, slimo ar kakla vai plaušu vēzi vai emfizēmu.

Prasītāji tiesā norādīja, ka tabakas kompānijas pienācīgi nebrīdina savus klientus par smēķēšanas bīstamību un nespēja izpildīt savu pamata pienākumu «nekaitēt citai personai», teikts Kvebekas Augstākās tiesas lēmumā.

Apsūdzībā kompānijas vainotas par nekritisku mārketingu un lietai būtisku dokumentu iznīcināšanu.

Savukārt kompānijas norādīja, ka tiesas lēmums nav pamatots uz prāvā sniegtajiem pierādījumiem, un solīja to pārsūdzēt.

«Kopš 20.gadsimta 50.gadiem kanādiešu vidū ir bijusi ļoti augsta informētība par smēķēšanas radītajiem riskiem veselībai,» teikts «JTI-Macdonald» paziņojumā, kurā norādīts, ka vairāk nekā 40 gadu uz katras legālas cigarešu paciņas ir bijis uzdrukāts brīdinājums par smēķēšanas kaitīgumu.

Tāpat kompānija uzsvēra, ka tabakas sektoru plaši regulē valsts tiesību akti, kas tiek precīzi ievēroti.

«Imperial Tobacco», kurai jāmaksā lielākā daļa piespriestā soda, norādīja, ka Kvebekas tiesas spriedumā «ignorēta realitāte», nepatiesi cenšoties «atbrīvot pieaugušos patērētājus no jebkādas atbildības par savu rīcību».

Tā uzsvēra, ka prasītāju apgalvojumi balstīti uz uzskatu, ka ir jāaizliedz tabakas produkcija.

«Imperial Tobacco» kā vienu no argumentiem minēja to, ka 1963.gada aptaujā, ko veikusi kompānija «Gallup», secināts, ka 96% Kanādas iedzīvotāju ir informēti, ka smēķēšana var izraisīt plaušu vēzi.

Savukārt «Rothmans Benson & Hedges» vērsa uzmanību uz to, ka neviens no prasītājiem neieradās tiesā, lai apliecinātu, ka neapzinājās smēķēšanas radītos riskus.

Tiesnesis Braiens Riordans uzsvēra, ka «kompānijas ir nopelnījušas miljardiem dolāru uz patērētāju plaušu, kaklu un vispārējas labklājības rēķina». Viņš brīdināja, ka šo kompāniju nesodīšana būtu slikts signāls citām jomām, kuras ir nonākušas vai var nonākt «līdzīgā morālā konfliktā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu