Spānijā no difterijas miris vecāku izvēles dēļ nevakcinētais zēns

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijā nedēļas nogalē no difterijas nomiris sešus gadus vecais zēns, kurš saslima tādēļ, ka viņa vecāki bija nolēmuši nevakcinēt savu atvasi, vēsta izdevums «The Local».

Katalonijas Veselības ministrija apstiprināja, ka puisēns nomiris naktī uz sestdienu, zaudējot mēnesi ilgo cīņu ar difteriju.

Bērns maija beigās smagā stāvoklī ar plaušu, sirds un nieru mazspēju nogādāts Barselonas bērnu slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā.

Saslimušā bērna ārstēšanu sarežģīja grūtības iegūt nepieciešamo antitoksīnu difterijas baktēriju toksīnu neitralizēšanai. Spānijas Veselības ministrija antitoksīna meklējumos vērsās pie Pasaules veselības organizācijas un ASV, bet galu galā nepieciešamo medikamentu piegādājusi Krievija. Antitoksīnu ar lidmašīnu no Maskavas uz Barselonu atvedis Krievijas vēstnieks Spānijā, tomēr smagi slimā bērna stāvokli tas neuzlaboja.

«Problēma bija tāda, ka mūsdienās neviens neslimo ar šo slimību. Visi ir vakcinēti,» skaidroja Spānijas Veselības ministrijas pārstāvis Rubens Moreno.

Pozitīvs difterijas testa rezultāts konstatēts vēl deviņiem bērniem un vienam pieaugušajam, kas bijuši kontaktā ar saslimušo puiku. Viņiem nozīmēta karantīna uz novērošanas laiku, taču nevienam no viņam slimība neattīstījās, jo viņi visi bija vakcinēti.

Katalonijas Veselības ministrijas pārstāvis sacīja, ka bērna vecāki ir dziļi satriekti par notikušo un jūtas piekrāpti no modē nākušās pretvakcinācijas kustības, kas viņus pārliecināja neveikt bērna vakcināciju.

Saslimušais puisēns bija Spānijā 30 gados pirmais difterijas gadījums, izraisot sabiedrībā kaismīgas debates par pieaugošo tendenci nevakcinēt bērnus.

Katalonijas Veselības ministrija norādīja, ka šim gadījumam vajadzētu kalpot par iemeslu pārdomām sabiedrībā par profilaktisko vakcīnu nepieciešamību.

«Mēs aicinām vakcinēt savus bērnus. [Vakcīnu blakņu] risks nav nulle. Bet mēs nevaram izmantot šo faktu, lai vecāku vidū sētu bailes par vakcīnām,» teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija skaidroja, ka pret vecākiem nevērsīsies vakcinācijas kalendāra neievērošanas dēļ, kā arī neliks viņiem segt bērna ārstēšanas izdevumus.

Tomēr Katalonijas varasiestādes plāno vērsties pret vakcinācijas pretinieku kampaņu, kas «izplata melus un rada apjukumu».

Iepriekšējais difterijas gadījums Spānijā reģistrēts 1986.gadā, un, pateicoties sistemātiskai bezmaksas vakcinācijas programmai, slimība Spānijā bija pilnībā izskausta.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, aptuveni 84% mazuļu pasaulē tiek vakcinēti pret difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu, kas visas ir potenciāli letālas infekcijas slimības. Smagas reakcijas uz vakcīnu ir ārkārtīgi retas.

Pateicoties sistemātiskai vakcinēšanai, saslimšana ar difteriju Rietumeiropā pēdējos gadu desmitos ir liels retums.

Difterija ir ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība. Slimības pazīmes ir vispārējs nespēks, svīšana, nogurums, temperatūras paaugstināšanās, kakla sāpes, rīkles apsārtums, tūska, rīšanas grūtības, klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana, kā arī iespējamas galvassāpes un apetītes zudums, aplikumi uz mandelēm, kurus grūti noņemt, un tūska.

Vienlaikus ar minētajām saslimšanas pazīmēm difterijas toksīni izplatās visā organismā. Tie iedarbojas uz sirds muskuli, radot muskuļu iekaisumu jeb miokardītu, skar nervu sistēmu, bojājot nervu šķiedras, kā arī rada nieru, aknu un virsnieru audu bojāeju. Ja cilvēks laikus nevēršas pēc medicīniskās palīdzības vai ārstēšana tiek sākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos var beigties ar nāvi.

No saslimšanas ar difteriju pasargā tikai savlaicīga vakcinācija pret to un regulāra revakcinācija. Latvijā vakcinēšanās pret difteriju ir bez maksas.

Kā liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dati, laikā no 2000. līdz 2014. gadam Latvijā 35 bērni miruši no infekcijām, kuru vakcīnas apmaksā valsts un kas nebija saņēmuši atbilstošās vakcīnas. Saslimušo bērnu vidū bija gan tādi, kuriem nevarēja vakcīnu izdarīt, gan tādi, kuru vecāki pieņēma lēmumu nevakcinēt bērnu.

Attiecībā uz vakcīnu blakusparādībām Bērnu slimnīcas bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska skaidro, ka gadā tiek veikts aptuveni 800 000 vakcināciju. Katru gadu tiek saņemti aptuveni 60 ziņojumi par vakcīnu izraisītām blakusparādībām, tomēr lielākā daļa no tām ir par paaugstinātu temperatūru. Zavadska uzsvēra, ka neviens no vakcīnas Latvijā nav ne miris, ne arī vakcīna izraisījusi kādas paliekošas sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu