Fotostāsts: poļi pēc Ukrainas notikumiem masveidā privāti trenējas karam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/Scanpix/ Kacper Pempel

Turpinoties Krievijas agresijai un karadarbībai Ukrainas austrumos, Polijas iedzīvotāju, īpaši jauniešu vidū sācies īsts patriotisma bums - gados jaunie puiši un meitenes brīvprātīgi piesakās dažādu privātu paramilitāru grupu apmācībās, lai vajadzības gadījumā būtu gatavi aizsargāt savu valsti, raksta «Reuters».

Polijas valdība līdz šim no neoficiālām civilām militārajām apmācību grupām distancējusies. Taču, augot spriedzei pret Maskavu, arī armijas profesionāļi sākuši lūkoties uz apmācītajiem brīvprātīgajiem.

Tiek lēsts, ka Polijā privāti darbojas apmēram 120 paramilitārās grupas, kurās iesaistījušies apmēram 10 000 poļu. 20. martā Varšavā notika Aizsardzības ministrijas organizēta tikšanās ar brīvprātīgo organizācijām, uz kuru bija ieradušies ap 800 biedru.

Foto: REUTERS/Scanpix/ Kacper Pempel

Aizsardzības ministrs solījis, ka ministrija gatava maksāt regulāru atalgojumu 2500 brīvprātīgajiem, kuri nepieciešamības gadījumā būtu gatavi mobilizācijai.

Brīvprātīgajiem regulāras «militārās mācības»

Brīvprātīgo organizācijas regulāri rīko «militārās mācības». Īsti ieroči izdalīti parasti netiek, taču visādi citādi šīs mācības ir nopietns fiziskas pārbaudījums, lai brīvprātīgos norūdītu.

Bernads Bartnickis ir viens no brīvprātīgo paramilitāristu dalībniekiem. Viņš ir students, taču brīvajā laikā labprāt attīsta fiziskās iemaņas un piedalās militāra rakstura mācībās.

Viņš stāsta, ka notikumi Ukrainā pamatīgi papildinājuši brīvprātīgo rindas.

«Agrāk uz mūsu rekrutēšanas dienu pasākumiem ieradās varbūt trīs cilvēki, tagad tādu ir 20 vai pat 30 vienā reizē,» viņš stāsta.

Foto: REUTERS/Scanpix/ Kacper Pempel

Armija gatava privātajām organizācijām iedalīt aprīkojumu

Polijas armijas ģenerālis Bouslavs Paceks norāda, ka bieži vien brīvprātīgo organizācijas darbojas individuāli un aktīvistu skaitu aplēst ir grūti. Taču jaunāki dati rādot, ka privātās militārās grupās ir ap 10 000 dalībnieku. Dažās brīvprātīgo grupās esot vien pa 30 dalībniekiem, taču citas ir lielākas. Ļoti atšķirīgs esot arī amatieru fiziskās sagatavotības un zināšanu līmenis.

Polijas armija par šādām aktivitātēm tikai priecājoties, jo brīvprātīgie kara vai cita veida briesmu gadījumā varētu tūlīt pretoties lokāli, kas mūsdienu hibrīdkara apstākļos var izrādīties izšķiroši.

Ģenerālis Paceks stāsta, ka Polijas armija izskatot iespēju brīvprātīgo organizācijas apgādāt ar mācību materiāliem un iedalīt viņiem arī daļu armijas aprīkojuma pārpalikumu.

No projektu vadītāja par kaujai gatavu brīvprātīgo

Vēl viens brīvprātīgais, 42 gadus vecais projektu vadītājs Roberts Przibils brīvprātīgo militāristu organizācijai pievienojās pēc tam, kad virs Ukrainas austrumiem tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna un bojā gāja 298 pasažieri un apkalpes locekļi no daudzām pasaules valstīm.

Vīrietis atceras, ka notikušais viņu tik ļoti šokējis, ka viņš sācis uztraukties arī par drošību Polijā.

«Es gribu izlemt, kādā valstī dzīvos mans dēls un kādā valodā viņš runās,» viņš saka.

Viņš gan atzīst, ka apzinās: brīvprātīgie prasmju ziņā tomēr nespēj konkurēt ar profesionāļiem.

«Būsim godīgi, kara gadījumā mēs, visticamāk, būtu lielgabalu gaļa,» viņš saka, tomēr tas viņa entuziasmu un pienākuma izjūtu pret valsti nemazinot.

«Es nekad neapsvērtu domu bēgt,» viņš nosaka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu