Viļņas padomes loceklis, Lielbritānijas pilsonis, nicīgi izsakās par Lietuvu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas sabiedrībā vētrainu reakciju izraisījuši Viļņas pilsētas padomes Liberāļu kustības frakcijas deputāta, Lielbritānijas pilsoņa Marka Ādama Harolda rupjie Lietuvai adresētie izteikumi, kas nedēļas nogalē parādījās publiskajā telpā, pirmdien vēsta mediji.

«Piedrāzt tevi, Lietuva. Legalizējiet geju laulības un pieņemiet 1000 bēgļu jau tūlīt pat. TŪLĪT PAT. Kādēļ? Pat ja jums nepatīk šī doma, tā ir pareiza. Un tā ir ļoti laba reklāma. Gribat labāku reklāmu? Jūs to nevarat atļauties,» sociālajā tīklā «Facebook» rakstījis Harolds, kas Lietuvā dzīvo jau vairāk nekā desmit gadus un šopavasar notikušajās pašvaldību vēlēšanās kā pirmais ārvalstnieks vēsturē tika ievēlēts Viļņas pilsētas padomē.

Ar šo ierakstu viņš reaģējis uz ziņu, ka ASV Augstākā tiesa pasludinājusi, ka viendzimuma pāriem ir tiesības precēties visā valsts teritorijā, arī štatos, kur tas līdz šim bija aizliegts.

Harolda ieraksts angļu valodā drīz vien tika pārpublicēts medijos, izraisot daudzos cilvēkos neizpratni un sašutumu.

Liberāļu kustības priekšsēdētājs Eliģijs Masjulis viņa izteikumus nosaucis par «cinisma virsotni, nekaunīgu izturēšanos, kas nav savienojama ar kultūras cilvēka tēlu un Viļņas padomes locekļa statusu».

«Man rodas iespaids, ka sociālajos tīklos parādījušies cilvēki, kas zaudējuši realitātes izjūtu, dzīvo virtuālajā telpā, vispār neorientējas realitātē un atļaujas daudz vairāk, nekā varētu atļauties reālajā dzīvē. (..) Arī sociālie tīkli ir sabiedriskā telpa, un tajos jāuzvedas atbildīgi,» viņš sacījis portālam «15min.lt».

Reaģējot uz Harolda izteikumiem, atbildes vēsti feisbukā viņam veltījis Viļņas mērs, liberālis Remigijs Šimašus.

«Mīlu tevi, Lietuva. Dzīvot Lietuvā ir lieliski, pateicoties lieliskajiem cilvēkiem, un esmu pārliecināts ka ar laiku būs vēl labāk. Lietuvai - jā! Cilvēktiesībām - arī. Lamuvārdiem - nē! Naidam - nē. P.S. Mark Ādam Harold, vēlreiz lūdzu - nelamāties. Nedz karstasinīgs raksturs, nedz radikāla taisnīguma izjūta, nedz arī jebkāds teksta saturs vai konteksts neattaisno FU vārdu lietošanu attiecībā uz lietām, kas ir dārgas visiem labas gribas cilvēkiem,» savā «Facebook» profilā rakstījis mērs.

Drīz pēc tam Harolds savu ierakstu izdzēsa un ievietoja sociālajā tīklā virkni citu ierakstu, kuros gan pauda nožēlu par dažiem notikušā aspektiem, bet paziņoja, ka neplāno «pilna apmēra atvainošanos», jo Lietuvā tas neesot pieņemts.

Viņš arī skaidroja, ka esot lietojis «senu savas dzimtās valodas vārdu» un nemaz nedomājot par to atvainoties, turklāt esot pārprasts, jo gribējis adresēt to nevis lietuviešiem, bet Lietuvas valstij. Savukārt lietuviešu valodā vārds «Lietuva» esot «daudz vairāk saistīts ar cilvēkiem nekā ar valsti». «Man žēl, ka biju par to piemirsis, kad angliski rakstīju par valsti. Daudzi saprata, bet citi nesaprot vai negrib saprast,» sprieda Harolds.

Cita starpā viņš turklāt norādīja, ka «maksā Lietuvai nodokļus un dod lietuviešiem darbu», tādēļ viņam nevarot būt vienaldzīgs Lietuvas politiskais kurss.

Visbeidzot, viņš paziņoja, ka saistībā ar saviem izteikumiem izjūt nožēlu tikai par četrām lietām - «par cilvēkiem, kuriem Lietuvas valdība nepalīdzēs, bet jācer, ka kāds palīdzēs», «par pāriem, kuri nevar salaulāties, bet cerams, drīz varēs», «par Remigiju Šimašu, kurš dara apbrīnojamu darbu un kuram nav vajadzīgas liekas raizes manis dēļ vai [izdevuma] «Lrytas» dēļ» un «par savu meiteni, kurai visas šīs blēņas nācās lasīt feisbukā».

Pirmdienas rītā Harolda profilā parādījies komentārs, kurā viņš paudis gandarījumu, ka viņa izteikumi raduši atsaucību un izraisījuši plašas diskusijas. Cita starpā, viņš esot saņēmis pat aizrādījumus, ka viņam vispār nebūtu vajadzējis atvainoties. «Nu labi, atvainojos, ka atvainojos tur, kur nevajadzēja atvainoties,» viņš raksta.

Masjulis norādījis, ka Harolds nav Liberāļu kustības biedrs, tādēļ partijas ētikas institūcijas viņa rīcību izvērtēt nevar, bet viņš lūdzis to izdarīt Viļņas mēru. Kā pastāstījis frakcijas priekšsēdētājs Vincs Jurgutis, Harolda rīcība tiks izvērtēta tuvākajā frakcijas sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu