17 tūkstoši demonstrantu Grieķijā protestē pret kreditoru priekšlikumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apmēram 17 tūkstoši cilvēku pirmdienas vakarā izgāja demonstrācijās Grieķijas galvaspilsētā Atēnās un valsts otrajā lielākajā pilsētā Salonikos, aicinot teikt «nē» 5.jūlijā paredzētajā referendumā par jaunākajiem starptautisko kreditoru priekšlikumiem un apsūdzot kreditorus šantāžā.

«Mūsu dzīve nepieder kreditoriem!» bija rakstīts uz transparentiem, kurus turēja demonstranti. Daudzi no viņiem pauda atbalstu premjerministram Aleksim Cipram un sacīja, ka uzklausīs viņa aicinājumu referendumā balsot pret starptautisko kreditoru priekšlikumiem, neraugoties uz Grieķijas aiziešanas no eiro zonas risku.

Saskaņā ar policijas aplēsēm Atēnās parlamenta ēkas priekšā sapulcējās 13 tūkstoši demonstrantu, savukārt Salonikos protestēja četri tūkstoši cilvēku.

Būs pretdemonstrācija

Otrdien Atēnās ir gaidāma pretdemonstrācija, lai paustu atbalstu vienošanās noslēgšanai ar starptautiskajiem kreditoriem.

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Starptautiskie aizdevēji - Eiropas Komisija (EK), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais valūtas fonds (SVF) - piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas.

Svētdien Eiropas Centrālā banka (ECB) nolēma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet saglabāt to esošajā līmenī.

Grieķijai ir nepieciešami finanšu līdzekļi, jo otrdien, 30.jūnijā, tai jāatmaksā 1,6 miljardi eiro no sava parāda Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu