Dānija samazinās pabalstus patvēruma meklētājiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dānijas jaunā labējā valdība trešdienas vakarā paziņoja, ka samazinās pabalstus patvēruma meklētājiem, lai samazinātu viņu ieceļošanu valstī.

«Cerams, efekts būs tāds, ka uz Dāniju dosies mazāk patvēruma meklētāju,» preses konferencē sacīja integrācijas ministrs Ingers Stojbergs.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, kuri stāsies spēkā septembrī, viens patvēruma meklētājs bez bērniem saņems pabalstos 5945 dāņu kronas (797 eiro) mēnesī salīdzinājumā ar pašlaik saņemtajām 10 849 kronām (1454 eiro) mēnesī.

Vientuļie vecāki, kas ieradušies Dānijā no valsts ārpus Eiropas Savienības (ES), mēnesī saņems 11 888 kronas (1594 eiro) salīdzinājumā ar 14 426 kronām (1934 eiro) pašlaik.

Pāri ar bērniem pašlaik var pretendēt uz 28 832 kronām (3865 eiro) mēnesī, bet šī summa tiks samazināta līdz 16 638 kronām (2230,5 eiro).

Jaunie noteikumi arī piedāvā ikmēneša bonusu 1500 kronu (201 eiro) apmērā tiem, kuru dāņu valodas prasme atbilst darba vai izglītības iegūšanas standartiem. «Mēs gribam atalgot cilvēkus, kas ierodas šeit un vēlas integrēties,» sacīja Stojbergs.

Jaunie noteikumi, kuru pieņemšana parlamentā ir gaidāma piektdien, būs trieciens arī dāņu bezdarbniekiem, kas uzturējušies ārpus valsts septiņus no pēdējiem astoņiem gadiem.

Dānijā svētdien nāca pie varas mazākuma valdība, kurā ir pārstāvēta tikai labēji centriskā partija «Venstre» («Kreisie»). Likumdošanas aktu pieņemšanai parlamentā valdībai ir vajadzīgs pret imigrāciju noskaņotās Dāņu tautas partijas un citu politisko partiju atbalsts.

«Venstre» savā parlamenta vēlēšanu kampaņā solīja samazināt pabalstus patvēruma meklētājiem, kurus bijusī kreisi centriskā valdība bija palielinājusi, un uzsvēra, ka lielie pabalsti pamudina vairāk patvēruma meklētāju ierasties Dānijā.

Dānijas valdība otrdien paziņoja, ka atjaunos robežkontroli, lai cīnītos pret nelegālo imigrāciju un kontrabandu, kuru apkarošana ir svarīgs jautājums Dāņu tautas partijai. Valdība solīja, ka jaunie pasākumi tiks īstenoti saskaņā ar Šengenas līgumu.

Dānija pērn uzņēma apmēram 15 tūkstošus patvēruma meklētāju – gandrīz divreiz vairāk nekā 2013.gadā, pastiprinoties bēgšanai no Sīrijas pilsoņkara uz Eiropu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu