Doņeckas separātistu līderis paziņo par vietējo vēlēšanu rīkošanu 18.oktobrī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prokrievisko separātistu pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas (DTR) vadītājs Aleksandrs Zaharčenko ceturtdien paziņoja, ka «vietējās vēlēšanas» DTR kontrolētajā teritorijā notiks šī gada 18.oktobrī saskaņā ar Minskas vienošanos.

"Pirmkārt, DTR, izpildot [Minskas vienošanās] Pasākumu kompleksa 4. un 11.punktu, paziņo, ka tās teritorijā republikas Konstitūcijas un likumu ietvaros .. ir spēkā īpašs pašpārvaldes režīms, kura daži nosacījumi ir minēti Ukrainas likumā par Donbasa īpašo statusu .., Pasākumu kompleksa 11.punktā, kā arī mūsu ierosinātā Ukrainas Konstitūcijas grozījumu projektā,» teikts Zaharčenko paziņojumā.

«Otrkārt, izpildot Minskas Pasākumu kompleksa 4. un 12.punktu, es nosaku šī gada 18.oktobrī vietējo vēlēšanu rīkošanu visā DTR teritorijā. Vēlēšanas, kā to pieprasa Pasākumu kompleksa 4. un 12.punkts, notiks uz Ukrainas likuma «Par vietējās pašpārvaldes pagaidu kārtību atsevišķos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos» pamata tai daļā, kas nav pretrunā DTR Konstitūcijai un likumiem,» paziņoja Zaharčenko.

Viņš sacīja, ka 18.oktobrī tiks vēlēti pilsētu un rajonu vadītāji. "Rajonu, pilsētu, ciematu un ciemu padomju deputātu ievēlēšanas tajā pašā dienā lietderība tiks noteikta, ņemot vērā republikas normatīvās bāzes īpatnības, finansiālās iespējas un pilsoņu vēlmes,» piebilda Zaharčenko.

Viņš atzīmēja, ka, «lai saglabātu politiska noregulējuma pamatus, tiks saglabātas ar pirmskara likumiem noteiktās rajonu, pilsētu, ciematu un ciemu, un vēlēšanu apgabalu robežas, kā arī pašpārvaldes institūciju un ievēlamo personu amatu nosaukumi».

Jau vēstīts, ka EDSO Īpašā monitoringa misija Ukrainā 13.maijā paziņoja, ka vietējo vēlēšanu rīkošana dažos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos ir iespējama tikai tad, ja būs nodrošināta pilnīga situācijas stabilizācija uz pušu konfrontācijas līnijas.

Savukārt bijusī EDSO īpašā pārstāve Trīspusējā kontaktgrupā Haidi Taljavini 28.jūnijā paziņoja, ka vēlēšanām atsevišķos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos jānotiek saskaņā ar Ukrainas likumiem un par to jāvienojas Trīspusējās kontaktgrupas darba grupām.

Ukrainas Ārlietu ministrija ir vairākkārt uzsvērusi, ka vietējām vēlēšanām Ukrainas varas iestāžu nekontrolētajās teritorijās jānotiek uz Ukrainas likumu pamata, atbilstoši EDSO standartiem un EDSO novērotāju klātbūtnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu