Putnu spļaudekļi - delikatese Āzijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Putnu ligzdu vīšana ir viena no pazīmēm, ka klāt pavasaris, bet, izrādās, tas ir arī viens no pasaulē dārgākajiem «ēdieniem», kas maksā līdz pat 2500 ASV dolāru kilogramā, vēsta «Reuters».

Putnu ligzdas ir viena no tradicionālajām delikatesēm Ķīnā, kuru turienes ļaudis labprāt patērē jau simtiem gadu, slavējot to nepārspējamo veselīgumu.

Par ēšanai derīgām ķīnieši atzinuši svīru dzimtas salangānas ligzdas, kuras šie putni veido no savām siekalām un attīrītām barības vielām.

Iejauc visdažādākajos ēdienos

Šīs ligzdas ķīnieši ievāc un pēcāk salangānu siekalas iejauc zupās, kafijā, brokastu pārslās un visdažādākajos skaistumkopšanas produktos.

90% ievākto putnu ligzdu tiek patērēti Ķīnā. Šajā valstī tā ir milzu industrija, kuras apgrozījums pērn bija ap pieciem miljardiem ASV dolāru.

Pie tam tirgus arvien aug, un tiek lēsts, ka ap 2020. gadu šie rādītāji dubultosies.

Neparastā delikatese ir īpaši populāra ķīniešu jaunā gada svinību laikā. Ļaudis ir pārliecināti, ka šīs ēdamās ligzdas palīdz gremošanas sistēmas darbībā, palielina libido un uzlabo imunitāti.

Ķīnieši putnu ligzdas cenšas ievāc gan dabīgā ceļā, gan industriāli. Taču lielākā cieņā ir «eko ligzdas» - lai pievilinātu salangānas konkrētai vietai dabīgākā veidā, tiek izmantotas modernās tehnoloģijas - nelielas pārnēsājamas iekārtas, kas atskaņo putnu balsis.

Ligzdu ražošanas līderi - Indonēzija un Malaizija

Ēdamo ligzdu lielākā ražotājvalsts ir Indonēzija un Malaizija. Šī biznesa darboņi atzīst, ka viņu uzņēmējdarbībai par labu nāk paražas. «Mēs nevaram veikt pētījumus un pierādīt putnu ligzdu ēšanas ieguvumus zinātniskā ceļā,» atzīst Malaizijas «Switflet Eco Park» izpilddirektors Loks Jeu Longs.

Viņš gan ir pārliecināts, ka cilvēki paši zina, kas viņiem nāk par labu un pārbaudījuši to ar savu pieredzi. Pie tam uzņēmējs tic, ka putnu ligzdu ēšana varētu kļūt par globālu fenomenu, bet tas gan prasītu daudz popularizēšanas darba.

«Jā, mēs lūkojamies uz jauniem tirgiem. Tomēr pagaidām, ja es gribētu neapstrādātas putnu ligzdas tirgot Eiropā vai Indijā, ļaudis nemaz nezinātu, kā tās pareizi pagatavot,» viņš stāsta.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu