Grieķija: kad izmisums ir tik liels, ka vecam vīram pie bankas jāraud

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Grieķijā pirms gaidāmā referenduma, kurā iedzīvotājiem jāsaka «jā» vai «nē» kreditoru prasībām pēc reformām Grieķijā, arvien palielinās iedzīvotāju satraukums par savu nākotni. Sociālajos tīklos klejo šāda aģentūras AFP šodien uzņemta bilde, kur kāds vecāks vīrs izmisumā pie bankas apsēdies uz zemes un raud.

Pie bankām šajās dienās drūzmējas ne vien ļaudis, kas grib izņemt dienas atļauto limitu - 60 eiro, bet arī pensionāri, kuru pensijām noteiktais limits ir 120 eiro.

Nauda Grieķijai ir beigusies - līdzekļi drīzumā var izbeigties gan sabiedriskā sektora algu, gan pensiju un pabalstu izmaksai. Neskatoties uz to, par populistisko dēvētā premjera Alekša Cipra valdība joprojām aicinājusi cilvēkus referendumā balsot pret ārvalstu prasītajiem taupības pasākumiem. Taču ir skaidrs, ka bez tiem ne Starptautiskais Valūtas fonds, ne Eiropas Savienības valstis nekādu naudu Grieķijai dot vairs negrasās. Savukārt Ciprs paziņojis, ka «nē» balsojums ļaušot panākt labāku vienošanos ar aizdevējiem.

Foto: AFP

Jaunākās iedzīvotāju aptaujas piektdien liecina, ka pavisam nelielā vadībā izvirzījusies «jā» nometne. «Alco» institūta pirms divām dienām veiktā aptauja rāda, ka vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem varētu atbalstīt 44,8% grieķu, bet 43,4% balsos pret. 11,8% norādīja, ka vēl nav izlēmuši, kā balsos.

Augstas Eiropas Savienības amatpersonas izteikušās, ka šajā nedēļas nogalē gaidāmais referendums patiesībā ir par to, vai Grieķija grib palikt eirozonā.

Līdz pat šim brīdim nav arī skaidrs, vai referendums varētu tikt uzskatīts par likumīgu, ņemot vērā to, cik īsu laiku pirms norises tas tika izsludināts. Par to vēl jālemj Grieķijas Augstākajai tiesai. Tikmēr Eiropas Padomes cilvēktiesību iestāde jau paziņojusi, ka referendums neatbilstu «starptautiskajiem standartiem», gan īsā izsludināšanas termiņa dēļ, gan neskaidrā referenduma jautājuma dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu