Pirms referenduma Grieķijas finanšu ministrs starptautiskos aizdevējus apsūdz terorismā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis dienu pirms gaidāmā referenduma par starptautisko aizdevēju prasībām publicētā intervijā ir apsūdzējis starptautiskos aizdevējus terorismā.

«Tam, ko viņi dara ar Grieķiju, ir nosaukums - terorisms,» Varufakis teicis sestdien Spānijas laikrakstā «El Mundo» publicētā intervijā. «Tas, ko Brisele un «troika» [starptautisko aizdevēju grupa, ko veido Eiropas Savienība (ES), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais Valūtas fonds] pašlaik vēlas, ir balsojums par uzvaru, lai viņi varētu pazemot Grieķijas iedzīvotājus,» viņš sacīja.

«Kādēļ viņi piespieda mūs slēgt bankas? Lai cilvēkos rosinātu bailes. Un baiļu izplatīšana tiek saukta par terorismu,» paziņoja Grieķijas finanšu ministrs.

Pēc nespējas pagājušajā nedēļas nogalē panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par aizdevuma programmas pagarināšanu Grieķijas radikāli kreisi noskaņotā valdība pirmdien slēdza bankas un noteica kapitāla kontroles pasākumus līdz 6.jūlijam.

Varufakis teica, ka neatkarīgi no svētdienas referenduma, kurā valdība aicina balsot pret aizdevēju ierosinājumu, iznākuma, bankas tiks atvērtas un Grieķija beigu beigās panāks vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem.

«Eiropai ir vajadzīga vienošanās, Grieķijai ir vajadzīga vienošanās, kas nozīmē, ka mēs vienosimies,» paziņoja Grieķijas finanšu ministrs, atkārtoti izsakot savu solījumu atkāpties no amata, ja uzvarēs tie, kas pauž atbalstu aizdevēju prasību pieņemšanai.

Spilgtais ekonomists, kurš dažu mēnešu laikā ir kļuvis par vienu no pazīstamākajiem politiķiem Eiropā, arī atkārtoti izteicās, ka «troika» vēlas «pazemot Grieķijas iedzīvotājus» un padarīt viņus par piemēru, kā nedarīt, citām valstīm, piemēram, Spānijai, kurā radikāli kreisā spārna partijas kļūst arvien populārākas.

Runājot par Grieķijas valdošās partijas «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA) sabiedrotajiem Spānijā «Podemos» («Mēs varam»), Varufakis teica, ka «manuprāt, Eiropā ir vajadzīgas tādas partijas kā SYRIZA un «Podemos,» kas ir gan kritiskas pret sistēmu, gan eiropeiski noskaņotas un demokrātiskas. Tie, kas mūs ienīst, vēlas mūs padarīt par antieiropeiskiem, bet tas nav taisnība, mēs tādi neesam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu