Grieķijā notiek referendums par starptautisko kreditoru glābšanas programmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teju desmit miljoni Grieķijas vēlētāju svētdien dodas referendumā pieņemt vai noraidīt starptautisko kreditoru piedāvāto glābšanas programmu apmaiņā pret bargākiem taupības pasākumiem. Pēdējās aptaujas rādīja, ka programmas atbalstītāju un pretinieku skaits ir aptuveni vienāds, lai gan tūlīt pēc paziņojuma par referenduma rīkošanu «Nē» nometnei bija pārliecinošs vairākums.

Pēc piecus mēnešus ilgušām sarunām ar kreditoriem Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs naktī no 26. uz 27.jūniju pārsteidza Eiropas kolēģus, paziņojot par referenduma rīkošanu. Grieķijas valdība uzskata, ka kreditoru priekšlikumu noraidīšana dos tai stiprākas pozīcijas pie sarunu galda un ļaus noslēgt labāku vienošanos.

Grieķijas kreditori bija prasījuši veikt reformas apmaiņā pret glābšanas programmas pagarināšanu līdz novembrim. Kad pagājušajā nedēļā sarunas izjuka, glābšanas programma netika pagarināta un tā beidzās paredzētajā termiņā - 30.jūnijā.

Grieķiem tiek lūgts balsot par piedāvājumu, kas tehniski vairs nav spēkā.

Koalīcijas valdība, kuru veido Cipra radikāli kreisā partija «Syriza» un Neatkarīgie grieķi (ANEL), aicina vēlētājus referendumā noraidīt kreditoru priekšlikumus, aicinājumam piebalso arī neonacistu partija «Zelta rītausma,» savukārt opozīcijā esošās partijas aicina grieķus atbalstīt kreditoru piedāvāto glābšanas programmu.

Eiropas līderi ir paziņojuši, ka «Nē» nometnes uzvara būtībā nozīmēs Grieķijas atteikšanos no eiro,

vai arī vismaz ieiešanu nezināmā teritorijā, kas var kaitēt Grieķijas attiecībām ar eirozonu. «Jā» nometnes uzvara savukārt nozīmēs smagu triecienu valdībai un graus tās leģitimitāti. Finanšu ministrs Janis Varufakis jau paziņojis, ka kreditoru priekšlikumu atbalstītāju uzvaras gadījumā atkāpsies no amata.

Grieķijas vēlētāju reģistrā ir 9 855 029 cilvēku, kuri varēs nodot savas balsis 19 159 balsošanas iecirkņos.

Lai mudinātu cilvēkus balsot, būs atlaides vilcienu, autobusu un iekšzemes avioreisu biļetēm. Tāpat kā vispārējās vēlēšanās, aptuveni vienam miljonam ārvalstīs dzīvojošo grieķu būs jāatgriežas dzimtenē, ja viņi gribēs nodot savu balsi.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka referendums izmaksās nedaudz mazāk par 25 miljoniem eiro, kas mazāk nekā puse no janvārī iztērētās naudas vispārējo vēlēšanu rīkošanā.

Balsošanas iecirkņi durvis vērs plkst.7 (pēc vietējā un Latvijas laika) un būs atvērti līdz plkst.19. Pirmie rezultāti ir gaidāmi ap plkst.21.

Pēdējo reizi referendums Grieķijā notika pirms 41 gada - 1974.gadā, kad vēlētāji nobalsoja par monarhijas likvidēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu