Grieķi referendumā balsojuši pret vienošanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā puse grieķu balsotāju referendumā nav atbalstījuši vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, paziņojis Grieķijas iekšlietu ministrs. Oficiālie dati pusnaktī jau liecināja, ka nedaudz vairāk nekā 61% grieķu referendumā nobalsojuši pret vienošanos. EP priekšsēdētājs Martins Šulcs iepriekš jau pavēstījis, ka šādā gadījumā - saskaņā ar pašreizējiem nosacījumiem - Grieķijā jāievieš cita valūta.

Referenduma balsošanas iecirkņi durvis vēra plkst. 7 (pēc vietējā un Latvijas laika) un bija atvērti līdz plkst.19.

Referendumā tika uzdots jautājums, kurš ir daudz kritizēts kā juridiski nekorekts, sarežģīts un mulsinošs: "Vai būtu jāpieņem vienošanās plāns, ko eiro grupai 25.06.15. iesniedza Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds un kurā ir divas daļas, kas ir to apvienotais priekšlikums? Pirmā dokumenta nosaukums ir "Reformas pašreizējās programmas pabeigšanai un pēc tās" un otra - "Sākotnējā parāda ilgtspējas analīze". Balsotājiem bija jāatzīmē viena no divām atbildēm - "jā" vai "nē".

Šulcs: «Nē» balsojuma gadījumā Grieķijai jāievieš cita valūta

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs Vācijas radio pavēstījis, ka gadījumā, ja grieķi referendumā neatbalstīs vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem saskaņā ar pašreizējiem nosacījumiem, Grieķijā jāievieš cita valūta.

«Vai Grieķija vēl ir eirozonā pēc šā referenduma? Tas noteikti ir jautājums, bet, ja viņi saka «nē», viņiem pēc referenduma būs jāievieš cita valūta, jo eiro nav pieejams kā maksāšanas līdzeklis,» Šulcs sacīja Vācijas «Deutschlandfunk» radio intervijā, kura bija ierakstīta ceturtdien, bet tika pārraidīta svētdien.

«Tajā brīdī, kad kāds ievieš jaunu valūtu, viņš pamet eirozonu. Tie ir elementi, kas dod man kaut kādu cerību, ka cilvēki šodien nebalos «nē»,» teica Šulcs.

Šulcs: ES varētu Grieķijai dot ārkārtas aizdevumus

Eiropa «nepametīs» grieķu tautu neatkarīgi no tā, kā svētdien tiks nobalsots referendumā, un varētu izsniegt Atēnām ārkārtas aizdevumus, svētdien pavēstījis Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs.

«Varbūt mums Grieķijai būs jādod ārkārtas pārejas aizdevumi, lai varētu tikt turpināti sabiedriskie pakalpojumi un trūkumā esošie cilvēki saņemtu naudu, kura viņiem vajadzīga, lai izdzīvotu,» Šulcs sacīja intervijā Vācijas laikrakstam «Welt am Sonntag».

«Šādam nolūkam tie Briselē īstermiņā būtu pieejami,» sacīja Eiropas Parlamenta galva.

Tomēr viņš brīdināja, ka tas nebūtu ilgtermiņa risinājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu