Krievijas deputāts brīdina par attiecību saasinājumu ar Somiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas vienīgais delegāts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 40. gadadienas sanāksmē Helsinkos pauda nožēlu, ka Somijā netika ielaisti citi Krievijas parlamenta deputāti, kas vēlējās apmeklēt sanāksmi, sakot, ka tas kaitēs Somijas un Krievijas attiecībām, vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija «Yle».

Nikolajs Kovaļovs sacīja, ka strīds par Krievijas delegātu iebraukšanas aizliegumu kaitēs abu valstu attiecībām. Vairākiem sākotnējās Krievijas delegācijas pārstāvjiem tika liegta iebraukšana Somijā uz EDSO konferenci, jo pret viņiem ir vērstas Eiropas Savienības sankcijas saistībā ar Krievijas rīcību Ukrainā.

Somija centās panākt izņēmumu Krievijas delegācijai, bet tādu nesaņēma, tādēļ Krievijas delegācija protestējot atsauca savu dalību. Kovaļovs ir vienīgais Krievijas pārstāvis, kas ieradās Helsinkos, lai gan konferencē ieradās ar stundas kavēšanos un plāno piedalīties vien daļā pasākumu, solidarizējoties ar saviem kolēģiem no Krievijas, kas netika ielaisti kaimiņvalstī.

«Protams, tas ietekmē attiecības starp Somiju un Krieviju,» teica Kovaļovs. «Somija ir pārkāpusi Eiropas Drošības un sadarbības padomes [EDSO priekšteces] pirmās sanāksmes pirms 40 gadiem garu un tradīcijas, par kurām tolaik tika panākta vienošanās. Šis ir slikts precedents, jo tagad jebkura valsts var attaisnot to, ka atsakās kādu ielaist,» viņš klāstīja.

Somija smagi strādāja, lai varētu rīkot EDSO sanāksmi tieši 40 gadu pēc tam, kad Helsinkos notika Eiropas Drošības un sadarbības padomes dibināšanas sanāksmes. Vēlāk padome kļuva par EDSO.

Sanāksmi Helsinkos apmeklē apmēram 300 deputātu no vairāk nekā 50 valstīm. Sanāksme Somijas galvaspilsētā notiek pirmo reizi kopš 1993.gada. EDSO parlamentāro asambleju pašlaik vada Somijas parlamenta deputāts Ilka Kanerva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu