Slepenie dārzeņu «mazdārziņi» Londonas pazemē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/growingunderground

Jau drīzumā tirdzniecībā nonāks augi un dārzeņi, kas auguši vietā, kuru tās saimnieki dēvē par «pasaulē pirmo urbāno pazemes fermu». Dārzeņi auguši apmēram 33 metrus dziļi zem Londonas ielām, pamestos kara laika tuneļos.

Neparastās idejas autori ir divi uzņēmēji Ričards Balards un Stīvens Drings, kā arī atzīts Michelin zvaigžņu līmeņa šefpavārs Maikls Rū juniors. Viņu ideja bija atrast vietu, kur Londonā videi draudzīgā veidā audzēt svaigus augstas kvalitātes dārzeņus.

Foto: facebook.com/growingunderground

Trijotne uzdūrās informācijai par II pasaules kara laika bumbu patvertnēm, kas mūsdienās bija pamestas. Savulaik tur vieta briesmu gadījumā bija paredzēta vairāk nekā astoņiem tūkstošiem cilvēku. Tagad tur ierīkoti mazdārziņi, kur aug zirņi, dažādi dīgsti, redīsi, koriandrs, selerijas, pētersīļi un daudzi citi augi.

Dārzeņi tiek gatavināti, izmantojot mākslīgo saulesgaismu visu cauru gadu. Pazemē tos neietekmē ne slikti vai mainīgi laika apstākļi, ne gadalaiku maiņa.

Foto: Flickr.com lietotāja Matt Brown foto

Dārzeņi, garšaugi un zaļumi tiks tirgoti ar preču zīmi «Growing Underground». Balards, Drings un Rū liekot galvu ķīlā, ka viņu produkti ir tapuši videi draudzīgā veidā bez pesticīdiem un citām kaitīgām vielām.

Foto: facebook.com/growingunderground

Pazemē uzstādīta īpaša mitruma uzturēšanas sistēma, kas ļaujot audzēšanā izmantot par 70% mazāk ūdens resursu, nekā, piemēram, šos pašus dārzeņus audzējot virszemē. Audzēšanai esot vajadzīgs arī gaužām maz enerģijas resursu, turklāt izmantota tiekot tikai tā dēvētā zaļā enerģija jeb atjaunojamie dabas resursi.

Uzņēmēji stāsta, ka viņu mērķis galu galā esot radīt svaigu un veselīgu produkciju, kuras radīšana neatstātu pilnīgi nekādu sliktu ietekmi uz vidi.

Ja projekts būs veiksmīgs, uzņēmēji plāno vērienīgu paplašināšanos, jo vietas tuneļos vēl esot daudz.

Foto: facebook.com/growingunderground

«Growing Underground» pirmā raža Londonas tirdziņos un restorānos nonāks jau tuvāko nedēļu laikā.

Pazemes tuneļi, kurus uzņēmēji tagad pārbūvējuši, Londonā savulaik tapa laikā no 1940. līdz 1942. gadam kā patvēruma vieta nacistisko spēku uzlidojumu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu