Japānā pēc divu gadu pārtraukuma atkal iedarbinās atomreaktoru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atomdegviela otrdien tiek ievietota kodolreaktorā Japānas dienvidos, kur operators gatavojas atsākt atomelektrostacijas (AES) darbību, neskatoties uz plašu sabiedrības pretestību tehnoloģijas izmantošanai.

Gaidāms, ka reaktors kļūs par pirmo, kas atsāk darbību pēc divu gadu pārtraukuma, ko izraisīja zemestrīces un cunami radītā kodolkatastrofa Fukusimas AES.

AES operators «Kyushu Electric Power» informēja, ka ir saņemta atļauja uzpildīt vienīgo reaktoru Sendai AES pēc tam, kad pagājušajā nedēļā tajā tika veikta pārbaude.

Visu 157 degvielas stieņu ievietošanai būs nepieciešamas apmēram četras dienas, informēja ASV operatorkompānijas preses pārstāve.

Pēc tam reaktorā tiks veikta mēnesi ilga pārbaude un augustā tas atkal tiks ieslēgts.

Ap 120 cilvēku liela grupa otrdien pulcējās pie AES, lai protestētu pret tās darbības atsākšanu, vēstīja televīzijas kanāls «TV Asahi».

«Ir iespējami negadījumi. [Valdība] teica, ka Fukusimā nebūs negadījumu, bet mēs piedzīvojām katastrofu,» sacīja kāda sieviete.

Japānā visi kodolreaktori, kas agrāk nodrošināja ceturto daļu no valstī patērētās elektrības, pakāpeniski tika atslēgti pēc negadījuma Fukusimas AES 2011.gadā, kad reaktori sakusa, applūstot dzesēšanas sistēmām.

Premjerministra Sindzo Abes valdība vēlas atjaunot kodolreaktoru darbību. To pašu vēlas arī enerģētikas kompānijas, kas vairs nevēlas ciest zaudējumus, jo zaudētās ražošanas jaudas ir jāaizstāj ar dārgāko fosilo degvielu.

Sendai AES darbība tika apturēta divus mēnešus pēc Fukusimas katastrofas, bet degvielas stieņi tika izņemti 2013.gadā, liecina kompānijas sniegtā informācija.

«Valdība atsāks darbību kodolstacijās, kas ir izpildījušas jaunās drošības prasības, kuras noteicis Kodolenerģētikas regulators,» norādīja Japānas ekonomikas ministrs Joici Mijazava.

Neskatoties uz amatpersonu entuziasmu, Japānas iedzīvotāji par AES darbības atsākšanu ir skeptiski, iedzīvotājiem joprojām baidoties par Fukusimas katastrofas sekām, kuras dēļ desmitiem tūkstoši cilvēku bijuši spiesti atstāt savas mājas.

Japānas centrālā valdība pirmdien informēja Narahu - pilsētu, kurā atrodas Fukusimas AES -, ka tika atcelts evakuācijas rīkojums, kas spēkā bijis kopš 2011.gada. Pilsētas 7400 iedzīvotāji būs pirmie, kas varēs atgriezties savās mājās, no kurām tika evakuēti pēc katastrofas. Mājās varēs atgriezties arī septiņu blakus esošo pašvaldību iedzīvotāji, kuriem visiem bija jāatstāj savas mājas.

Aprīlī valdība atļāva Narahas iedzīvotājiem atgriezties mājās uz laiku līdz trim mēnešiem, lai sagatavotos pastāvīgai dzīvei pilsētā.

Valdība informēja, ka pilsētas attīrīšanas darbi tika pabeigti 2014.gada martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu