ASV armiju divu gadu laikā samazinās par 40 tūkstošiem karavīru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV armijā karavīru skaits tuvāko divu gadu laikā gan vietējās, gan ārvalstu vienībās tiks samazināts par 40 tūkstošiem, kas varētu radīt šaubas par tās spēju iesaistīties karos, otrdien vēstīja plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz ASV aizsardzības sektora amatpersonas teikto un to rīcībā nonākušu dokumentu.

Izmaksu samazināšanas plāns paredz, ka līdz 2017.budžeta gada beigām ASV armijas karavīru skaits tiks samazināts līdz 450 tūkstošiem, lai gan 2013.gadā budžeta dokumentos tika norādīts, ka karavīru skaita samazināšana zem 450 tūkstošiem karavīru varētu nozīmēt to, ka ASV armija karu nevar uzvarēt, vēstīja laikraksts «USA Today».

Laikraksts kā salīdzinājumu minēja to, ka Irākas un Afganistānas karu kauju karstākajā laikā ASV armijā dienošo cilvēku skaits sasniedza 570 tūkstošus.

Darbu ASV armijā zaudēs arī ap 17 tūkstošiem civilpersonu, aģentūrai AFP teica vārdā nenosaukta amatpersona, kas apstiprināja «USA Today» vēstīto.

Laikraksts citēja tā rīcībā nonākušu dokumentu un norādīja, ka karavīru skaits samazināts tiek naudas taupīšanas nolūkā.

«USA Today» rīcībā esošā informācija ietekmēs praktiski visas armijas vienības gan ASV, gan ārpus valsts robežām.

Aizsardzības sektora amatpersona aģentūrai AFP apliecināja, ka armija par karavīru skaita samazinājumu plāno paziņot drīzumā, bet «USA Today» vēstīja, ka par šo jautājumu tiks runāts šonedēļ.

Plaši valdības budžeta izdevumu samazinājumi tiks sākti oktobrī, un, ja parlaments tos nenovērsīs, armijai būs jāatlaiž vēl 30 tūkstoši karavīru bez jau sākotnēji atlaistajiem 40 tūkstošiem karavīru, liecina «USA Today» citētais dokuments.

Tas publiskots vienu dienu pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka ASV vadīta koalīcija cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» pastiprinās savu kampaņu Sīrijā, lai gan piesardzība par ilgu cīņu joprojām tiek saglabāta.

«USA Today» vēstīja, ka samazinājumu piedzīvos arī Džordžijas štata Fortbeningā un Aļaskas Elmendorfa-Ričardsona kopīgajā bāzē izvietotās vienības. Aļaskas senators Dens Sulivans no Republikāņu partijas laikrakstam norādīja, ka karavīru skaita samazinājumam «nav nekādas stratēģiskas jēgas».

Vairāk nekā gadu pēc tam, kad «Islāma valsts» kaujinieki pārņēma plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, ASV un tās sabiedrotajiem ar gaisa triecieniem ir grūtības iegrožot ekstrēmistu darbību.

ASV Aizsardzības ministrija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka sūta papildu 450 ASV karavīru, kas kā padomdevēji palīdzēs Irākas spēkiem atgūt kontroli pār Ramadi pilsētu valsts rietumos, kuru sagrābuši džihādisti.

Pēc īsas informatīvas sanāksmes Pentagonā pirmdien Obama brīdināja, ka karš «nebūs ātrs. Šī ir ilgtermiņa kampaņa.»

Viņš piebilda, ka ir jādara vairāk, lai apmācītu valdības spēkus un sunnītu cilšu karotājus Irākā, kā arī mērenos nemierniekus Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu