Pāvests Ekvadorā aicina uz dialogu un izsludina vides SOS

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāvests Francisks otrdien Ekvadoras galvaspilsētā zem klajas debess sarīkotajā dievkalpojumā, kurā piedalījās gandrīz miljons cilvēku, aicināja uz dialogu, kā arī mudināja labāk izturēties pret Amazoni.

Pāvests uzrunāja apmēram 900 000 ticīgo, kas par spīti aukstumam un lietum noklausījās viņa sprediķi Kito Divsimtgades parkā.

Argentīnā dzimušais katoļu baznīcas galva savā vēstījumā koncentrējās uz «mūsu revolūciju» un nepieciešamību izplatīt Romas katoļu ticību.

«Ārkārtīgā dažādības bagātība (..) virza mūs prom no piedāvājumu kārdinājumiem, kas ir tuvāki diktatūrām, ideoloģijām vai sektantismam,» norādīja Francisks, pirmais latīņamerikāņu izcelsmes pāvests.

«Cīnīties par iekļaušanu visos līmeņos,» uzsvēra pāvests, vienlaikus aicinot uz «dialogu».

Šī ir trešā pāvesta Dienvidamerikas vizītes diena. Vēlāk viņš dosies arī uz Bolīviju un Paragvaju.

Sanāksmē ar sabiedriskajām organizācijām, tostarp indiāņiem, kas cīnās pret naftas ieguvi uz viņu zemes, pāvests uzsvēra svarīgo lomu, ko «globālajā ekosistēmā» spēlē Amazone, un norādīja, ka tās «ārkārtīgā daudzveidība» prasa īpašas rūpes.

«Ekvadorai kopā ar citām valstīm, kurām ir zeme ap Amazoni, ir iespēja praktizēt integrētās ekoloģijas mācību,» teica baznīcas galva.

Pāvests, atgādinādams savu pagājušajā mēnesī izplatīto encikliku, kurā aicināja ātri rīkoties, lai novērstu klimata izmaiņas, otrdien aicināja Zemi atstāt nākamajām paaudzēm kā labāku vietu.

«Viena lieta ir skaidra, mēs nevaram turpināt griezt muguru realitātei, mūsu brāļiem, Mātei Zemei,» viņš sacīja, tiekoties ar skolotājiem un studentiem Kito ziemeļos.

Vides jautājumi sagādā galvassāpes Ekvadoras prezidenta Rafaela Koreas administrācijai, jo indiāņi turpina protestus pret kaitējumu zemei, ko nodara izrakteņu un naftas ieguve.

Pēdējās nedēļās valdība piedzīvojusi arī protestus pret Koreas sociālo politiku, kas apdraud biznesa līderus, kā arī augstāko un vidusšķiru, kas vēlas viņa atkāpšanos.

Korea ir pāvesta apbrīnotājs, un pirmdienas vakarā viņam bija privāta tikšanās ar Francisku. Pāvests vēlāk sacīja, ka svētīs valsti, lai tās iekšējās atšķirības varētu tikt pārvarētas.

Šī ir pirmā pāvesta vizīte Ekvadorā pēdējo 30 gadu laikā. Savā pirmajā vizītē uz Latīņameriku pāvesta statusā Francisks devās jau 2013.gadā, apmeklējot Brazīliju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu