Krievijā neonacistu līderim piespriež mūža ieslodzījumu par cilvēktiesību aizstāvja slepkavību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas tiesa piektdien piesprieda neonacistu grupējuma līderim Iļjam Gorjačevam mūža ieslodzījumu par vairāku naida slepkavību organizēšanu, tostarp ietekmīga cilvēktiesību aizstāvja nošaušanu gaišā dienas laikā.

Maskavas pilsētas tiesa apcietināja kādreizējo žurnālistu un prokremlisko aktīvistu Gorjačevu pēc tam, kad viņš tika atzīts par vainīgu 34 gadus vecā jurista Staņislava Markelova slepkavībā 2009.gadā, kas tika pastrādāta dzīvā Maskavas ielā brīdī, kad viņš devās projām no preses konferences.

Tika nošauta arī 25 gadus vecā opozīcijas laikraksta «Novaja Gazeta» reportiere Anastasija Baburova, kas gāja ar Markelovu kopā.

Kā tiešais slepkavības izpildītājs jau iepriekš notiesāts neonacists Ņikita Tihonovs, kas patlaban izcieš mūža ieslodzījumu par Markelova nošaušanu, bet viņa līdzdalībniecei Jevgēņijai Kasisai piespriesti 18 gadi kolonijā.

«Tas bija Gorjačevs, kurš Tihonovam deva uzdevumu noslepkavot juristu Staņislavu Markelovu,» atzina izmeklētāji.

Gorjačevs juta ideoloģisku naidu pret Markelovu viņa profesionālo aktivitāšu dēļ, jo viņš aizstāvēja antifašistiski noskaņotu upuru tiesības, norādīja izmeklētāji.

Viņi atzina, ka Gorjačevs un Tihonovs bija vieni no «augsti organizētā» un spēcīgi apbruņotā grupējuma Krievu Nacionālistu kaujas organizācija (BORN) dibinātājiem 2008.gadā.

Šobrīd 33 gadus vecais Gorjačevs Maskavas universitātē pasniedza vēsturi, kad Serbijas ultranacionālistu kustības iedvesmots kopā ar Tihonovu nodibināja radikālo grupējumu «Krievijas tēls».

Kādu laiku viņš strādāja Pareizticīgo televīzijas kanālā un rakstīja rakstus vairākiem laikrakstiem. Viņš arī apgalvo, ka strādājis kā divu Krievijas deputātu palīgs.

BORN izdarīja vairākus desmitus noziegumu, tostarp astoņas slepkavības, atzina izmeklētāji.

Starp viņu upuriem bija kāds tiesnesis, vairāki antifašistiskie aktīvisti un etnisko minoritāšu pārstāvji.

«Grupējuma mērķis bija veikt ekstrēmistiskus noziegumus un uzbrukumus civiliedzīvotājiem, veikt slepkavības, kuru motīvi bija ideoloģisks un nacionālistisks naids, kā arī tiesībsargājošo institūciju darbinieku dzīvības apdraudēšana,» norādīja Izmeklēšanas komiteja.

Aprīlī vēl trim grupējuma locekļiem tika piespriests mūža ieslodzījums par slepkavībām un vairākiem slepkavību mēģinājumiem.

Gorjačevs aizbēga no Krievijas 2010.gadā pēc tam, kad viņu nopratināja kā liecinieku Markelova lietā. Viņu aizturēja 2013.gadā Serbijā un gadu vēlāk izdeva Krievijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu