Olands sola tuvākajās nedēļās izlemt, vai «Mistral» tiks piegādāti Krievijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas prezidents Fransuā Olands ir solījis «tuvākajās nedēļās» pieņemt lēmumu par to, vai Krievijai tiks piegādāti divi Francijā uzbūvētie «Mistral» klases helikopteru bāzes kuģi, otrdien ziņoja aģentūra «Bloomberg».

Olands vēlu pirmdienas vakarā nāca klajā ar šādu solījumu ikgadējās tikšanās laikā ar žurnālistiem, kuri atspoguļo Francijas prezidenta darbību.

Olands atzīmēja, ka viņš izlems vai nu «virzīt uz priekšu» šo kuģu piegādi vai atcelt to «tuvākajā laikā».

2011.gadā parakstītais 1,2 miljardu eiro vērtais līgums par «Mistral» tipa desantkuģiem paredz, ka pirmais kuģis ar nosaukumu «Vladivostok» tiktu piegādāts Krievijai pērn oktobrī vai novembrī, bet otrais ar nosaukumu «Sevastopoļ» tiktu piegādāts šogad. Šis līgums glāba no atlaišanas tūkstošiem kuģubūves uzņēmuma DCNS Sennazēras kuģubūvētavas strādnieku.

Pirmā kuģa piegāde pērn novembrī tika atlikta uz nenoteiktu laiku saistībā ar Krievijas dalību Ukrainas konfliktā. Apmēram 400 Krievijas militārie jūrnieki, kuri izgāja apmācības uz šī kuģa, decembrī atgriezās Krievijā.

Krievija ir brīdinājusi, ka pieprasīs dārgu kompensāciju no Francijas, ja šo kuģu piegāde tiks atcelta.

Līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas NATO dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu