Kemerons: Vēl viens Skotijas neatkarības referendums nav vajadzīgs

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons paziņojis, ka neredz vajadzību pēc jauna Skotijas neatkarības referenduma, vienlaikus solot, ka tāds netiks rīkots, kamēr viņš atrodas premjera amatā.

Septembrī Skotijā notikušais referendums, kurā uzvarēja neatkarības pretinieki, bijis «pārliecinošs», norādīja premjers.

Kemerons uzsvēra, ka šī Apvienotās Karalistes parlamenta pilnvaru laikā, kas noslēgsies 2020.gadā, jauns referendums netiks rīkots.

Ja Skotijas valdība izšķirtos vienpusējā kārtā sarīkot referendumu, tas būtu neleģitīms solis, piebilda premjers.

«Referendumam būtu jābūt legālam, godīgam un pienācīgi sarīkotam. Un tāds mums jau bija, un tas bija pārliecinošs, un es neredzu nepieciešamību rīkot vēl vienu,» atzina Kemerons.

Savukārt Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena dienu iepriekš paziņoja, ka vēl nav pieņemts lēmums, vai viņas vadītās Skotu Nacionālās partijas (SNP) programmā pirms nākamgad gaidāmajām reģionālā parlamenta vēlēšanām tiks iekļauta atkārtota neatkarības referenduma rīkošana.

Ar šo paziņojumu Stērdžena nāca klajā, reaģējot uz Lielbritānijas Skotijas lietu ministra Deivida Mandela mudinājumu viest šajā jautājumā skaidrību, jo bijušais SNP līderis Alekss Salmonds izteicies, ka otrs referendums esot «neizbēgams».

Stērdžena norādīja, ka tas būšot viņas «galīgais lēmums», kas tikšot pieņemts ar partijas atbalstu un atbilstoši Skotijas interesēm.

«Referendums nav iespējams, un noteikti nav iespējama Skotijas neatkarība, ja vairums Skotijas tautas nepārprotami to nevēlas,» uzsvēra premjerministre.

Tomēr viņa pauda pārliecību, ka atkārtots neatkarības referendums «kādu dienu» notiks, taču tam nepieciešama apstākļu maiņa.

Kā ziņots, pagājušā gada septembrī skoti referendumā ar 55% balsu noraidīja neatkarību, ko atbalstīja tikai 45% balsojušo.

Tomēr, neskatoties uz sakāvi referendumā, maijā SNP guva graujošus panākumus Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās, izcīnot 56 no 59 Skotijai atvēlētajām vietām Vestminsterā.

Pēc vēlēšanām Stērdžena gan norādīja, ka «otrs Skotijas neatkarības referendums nav pie tuvākā horizonta», taču, aptaujām solot SNP tikpat pārliecinošu uzvaru arī nākamā gada reģionālajās vēlēšanās, arvien uzstājīgāk izskan runas, ka arī atkārtotais referendums nav aiz kalniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu