Tiesa Lībijā Kadafi dēlam piespriež nāvessodu par protestētāju nogalināšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesa Lībijas galvaspilsētā Tripolē otrdien aizmuguriski piesprieda nāvessodu gāztā diktatora Muammara Kadafi dēlam Seifam al Islāmam par protestētāju nogalināšanu 2011.gadā notikušās tautas sacelšanās laikā.

Tiesa Tripolē kopā ar Seifu al Islāmu Kadafi, kuru kaujinieki atsakās atdot centrālajai valdībai, notiesāja uz nāvi vēl astoņas personas, tostarp bijušo Lībijas izlūkošanas dienesta vadītāju Abdullāhu al Senusi. Pagaidām nav skaidrs, kā piespriestais sods tiks izpildīts.

Lībijā ir iestājies haoss kopš Kadafi gāšanas un nogalināšanas. Valstī valda sašķeltība starp ievēlēto parlamentu un valdību, kas atrodas valsts austrumos, lai gan tai ir maza vara, un islāmistu kaujinieku atbalstīto valdību valsts rietumos, kas pārņēmusi kontroli Tripolē.

Kopš pilsoņu kara beigām Seifu al Islāmu Kadafi gūstā tur kaujinieki Zintanas pilsētā, kas ir saistīti at Tobrukā bāzēto un starptautiski atzīto valdību, kas cīnās pret Tripolē bāzētajiem spēkiem. Viņu meklēšanā ir izsludinājusi arī Starptautiskā Krimināltiesa, Hāgā apsūdzībās par noziegumiem pret cilvēci.

Apsūdzības prāvā Tripolē ir saistītas ar algotņu, kuriem tika piešķirta Lībijas pilsonība, nolīgšanu, uzbrukumu civiliem mērķiem plānošanu un īstenošanu, bruņotu grupējumu veidošanu un demonstrantu pūļa apšaudīšanu.

Simtiem kaujinieku Lībijā cīnās par varu vidē, kurā nevalda likumi, bet kas ir ļāvusi cilvēku kontrabandistiem un nolaupītājiem attīstīt savu rūpalu.

Apvienoto Nāciju Organizācijas sūtnis Lībijā ir aicinājis islāmistu vadīto valdību Tripolē parakstīt miera vienošanos, kas ļautu izveidot vienotības valdību. Tobrukā bāzētās valdības pārstāvji un reģionālie līderi vienotības līgumu parakstīja 11.jūlijā Marokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu