Par pirmo «nevēlamo» organizāciju Krievijā kļūst ASV Nacionālais demokrātijas fonds

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par pirmo ārvalstu organizāciju, kuru Krievijas prokuratūra pasludinājusi par «nevēlamu», otrdien kļuvis ASV Kongresa finansētais Nacionālais demokrātijas fonds.

«Ņemot vērā vispārējo fonda darbības mērķi, prokuratūra secinājusi, ka tas rada draudus Krievijas konstitucionālajai iekārtai, tās aizsardzības spējām un valsts drošībai,» teikts prokuratūras paziņojumā.

Prokuratūra apgalvo, ka amerikāņu bezpeļņas nodibinājums, izmantojot vietējās nevalstiskās organizācijas (NVO), apdraud vēlēšanu procesu un organizē Krievijā politiskus mītiņus.

«Nacionālās demokrātijas fonds iesaistījies darbībās, kuru nolūks ir pasludināt vēlēšanu kampaņas par neleģitīmām un sarīkot politiskas demonstrācijas ar mērķi ietekmēt valsts institūciju pieņemtos lēmumus un diskreditēt dienestu Krievijas bruņotajos spēkos,» teikts paziņojumā.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins 23.maijā parakstīja likumu par «nevēlamajām» ārvalstu un starptautiskajām organizācijām, kas apdraud «Krievijas Federācijas konstitucionālos pamatus, valsts aizsardzības spējas vai valsts drošību».

Saskaņā ar jauno likumu organizācijas, kas atzītas par «nevēlamām», varasiestādes var aizliegt, bet Krievijas pilsoņiem, kas tajās darbojas, draud līdz pat sešiem gadiem ilgs cietumsods.

Prokuratūras lēmums vēl jāapstiprina Tieslietu ministrijai. Kad lēmums būs stājies spēkā, fondam būs liegts atvērtēt Krievijas teritorijā savus birojus un finansēt jebkādas organizācijas vai atsevišķas personas Krievijā.

Saskaņā ar prokuratūras sniegtajiem datiem 2013. un 2014.gadā Krievijas organizācijām piešķirto fonda līdzekļu kopsumma sasniedza 5,2 miljonus ASV dolāru.

Tikmēr fonds norāda, ka tas sniedz atbalstu demokrātisko institūciju attīstībai vairāk nekā 90 valstīs.

Krievijā fonds sniedzis atbalstu organizācijām, kas cīnās ar korupciju, kā arī aizstāv cilvēktiesības un izteiksmes brīvību.

Nacionālās demokrātijas fonds bija starp tām 12 ārvalstu organizācijām, kuru pasludināšanu par «nevēlamām» jūlijā pieprasīja Krievijas parlamenta augšpalātas locekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu