Dānija apsver iespēju sūtīt bēgļus uz ārzemēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dānijas Tautas partija (DF) uzskata, ka Dānijai vajadzētu apsvērt iespēju noslēgt ar kādu valsti divpusēju līgumu, līdzīgi kā to izdarīja Austrija, kura vienojās, ka daļa no Austrijā esošajiem patvēruma meklētājiem tiks izmitināta Slovākijā, kamēr viņi sagaidīs savas lietas izskatīšanu.

DF uzskata, ka viens no risinājumiem bēgļu skaita samazināšanai Dānijā varētu būt viņu nosūtīšana uz kaimiņvalstīm, kamēr tiek izskatīts viņu pieteikums uz patvērumu.

Slovākija pagājušajā nedēļas nogalē piekrita uzņemt 500 personas, kas pieteikušās patvērumam Austrijā. Viņu lietas tur tiks izskatītas, taču atgriezties Austrijā viņi varēs tikai tad, ja patvērums tiks piešķirts.

Šis modelis atšķiras no Austrālijas modeļa, kuru iepriekš ieteica DF. Austrālija nosūta patvēruma meklētājus uz tādām vietām kā Papua Jaungvineja, kamēr tiek izskatīti viņu pieteikumi, bet pat tad, ja patvērums tiek piešķirts, tiek piedāvāts viņus izmitināt Kambodžā, Naurā vai Papua Jaungvinejā.

DF deputāts Martins Henriksens uzskata, ka tas potenciāli varētu būt pasākums, kas atturētu bēgļus no došanās uz Dāniju.

«Nevajadzētu neievērot, ka Austrijas vienošanās ar Slovākiju varētu novest pie tā, ka mazāk cilvēku gribēs pieprasīt patvērumu Austrijā. Tādēļ es uzskatu, ka tā ir lieliska ideja, un mēs to gribētu sīkāk izpētīt, lai noskaidrotu, vai varam to pielietot šeit, Dānijā,» teica Henriksens.

«Eurostat» dati liecina, ka Slovākija ir krietni mazāk populāra patvēruma meklētāju vidū nekā Dānija un Austrija. Tur patvērumu 2015.gada pirmajā ceturksnī pieprasījuši tikai 60 cilvēki. Salīdzinājumam, Austrijā maijā vien ieradās 6000 patvēruma meklētāji, bet Dānijā - 828.

Tomēr Henriksens uzskata, ka šī pieeja būtu vēl saistošāka, ja personām, kam piešķirts patvērums, netiktu ļauts dzīvot Dānijā, bet vajadzētu doties uz kādu citu drošu zemi.

Partijas «Venstre» deputāts Jakobs Jensens uzskata, ka viņa partija būtu atvērta šādai divpusējas vienošanās idejai ar kādu no Dānijas kaimiņvalstīm, tomēr uzskata, ka to būtu grūti panākt.

«Man ir grūti iedomāties, ka zviedri vai vācieši gribēs uzņemt vairāk patvēruma meklētāju, kamēr mēs izskatīsim viņu pieteikumus Dānijā, bet, ja būtu tāda vēlme un tas būtu legāli iespējams, mēs varam iedvesmoties [no Austrijas un Slovākijas vienošanās],» atzina Jensens.

Iepriekš šomēnes DF izteicās, ka vēlas, lai valdība veido videokampaņu, kurā bēgļi tiktu mudināti netuvoties Dānijai. Arī uz to iedvesmojusi Austrijas valdība.

Priekšlikums saskārās ar asu kritiku, un «Venstre» pārstāvis Jensens to atzina par «nedānisku».

Tomēr valdība gatavojas izvērst šādu reklāmas kampaņu ārvalstu laikrakstos.

Dānijā patvēruma meklētāju skaits 2014.gadā gandrīz dubultojās. Pērn valstī ieradās 14 815 bēgļi, bet 2013.gadā - tikai 7557. Dānijas Imigrācijas dienesta informācija liecina, ka šogad tiks piedzīvots jauns rekords.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu