Izraēlas spiegs Polards 21.novembrī tiks atbrīvots no ASV cietuma

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais ASV Kara flotes izlūkdienesta analītiķis Džonatans Polards, kuram piespriests mūža ieslodzījums par spiegošanu Izraēlai, 21.novembrī tiks atbrīvots pirms termiņa pēc 30 cietumā pavadītiem gadiem.

Lēmums atbrīvot Polardu, par kuru paziņots otrdien, noslēdz sensacionālu lietu, kas bija sarežģījusi attiecības starp Vašingtonu un tās tuvāko sabiedroto Tuvajos Austrumos.

Šā gada 21.novembris ir agrākais datums, kad Polards varēja pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs noliedza, ka gaidāmā Polarda atbrīvošana būtu pielabināšanās Izraēlai saistībā ar 14.jūlija vienošanos par Izraēlas kodolprogrammu. Izraēla ir stingri pret šo vienošanos, kuras mērķis ir ierobežot Irānas kodolieroču ambīcijas.

Arī Polarda advokāti Eliots Lauers un Žaks Semmelmans uzstāja, ka «šis lēmums nav saistīts ar jaunāko notikumu attīstību Tuvajos Austrumos».

«Lēmumu par pirmstermiņa atbrīvošanu vienbalsīgi pieņēma Pirmstermiņa atbrīvošanas komisijas trīs locekļi, kuri pieņem savus lēmumus neatkarīgi no jebkuras citas ASV valdības aģentūras,» sacīja advokāti.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu atzinīgi novērtēja šo ziņu un sacīja, ka viņš gaida Polarda atbrīvošanu.

«Viņa cietumā pavadītajā laikā es konsekventi izvirzīju viņa atbrīvošanas jautājumu manās tikšanās reizēs un sarunās ar vairāku ASV administrāciju vadību,» teica Netanjahu.

«Liels prieks. Šā gada novembrī būs gals 30 ciešanu gadiem; nevis aiz laipnības, bet pēc likuma. Nevis postošās vienošanās starp ASV un Irānu dēļ, bet likuma dēļ,» savā «Facebook» lapā paziņoja Izraēlas tieslietu ministre Ajeleta Šakeda.

Polards 1985.gada 21.novembrī tika aizturēts par valsts noslēpumu nodošanu Izraēlai, kad viņš neveiksmīgi mēģināja iegūt patvērumu Izraēlas vēstniecībā Vašingtonā.

Viņš 1987.gadā atzinās, ka spiegojis Izraēlai, strādājot ASV Karaflotes izlūkdienestā. Divus gadus pēc aizturēšanas Polardam tika piespriests mūža ieslodzījums – smagākais sods, kas jebkad piespriests amerikānim par slepenas informācijas nodošanu ASV sabiedrotajai.

Izraēla tikai 1998.gadā atzina, ka Polards spiegojis tās labā.

Polards 1987.gadā cietumā sniegtā intervijā žurnālistam Vulfam Bliceram apgalvoja, ka piegādājis Izraēlai izlūkošanas informāciju par Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas mītni, Lībijas pretgaisa aizsardzību, arābu un islāma valstu militārajām aktivitātēm.

ASV prokurori apbalvoja, ka viņš spiegojis ne vien tāpēc, lai atbalstītu Izraēlu, bet arī naudas dēļ.

Polarda pirmā sieva Anna, kurai tika piespriests piecu gadu cietumsods, tika atbrīvota pēc trīsarpus gadiem. Pēc viņas atbrīvošanas laulība tika šķirta. Polarda otrā sieva Estere ir kanādiete, kas rīkoja kampaņu par viņa atbrīvošanu.

Polards ir ieslodzīts federālā cietumā Ziemeļkarolīnas štata Batneras pilsētā.

Viņš ieslodzījumā izturējies priekšzīmīgi, un nav iespējams, ka viņš izdarītu jaunus noziegumus.

Pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumi paredz, ka Polardam vēl piecus gadus jāuzturas ASV, tomēr ASV prezidents Baraks Obama var atļaut viņa drīzāku atbrīvošanu un tūlītēju aizbraukšanu uz Izraēlu, sacīja Polarda advokāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu