Turcija veic smagākos uzlidojumus kurdu kaujiniekiem kopš kampaņas sākuma

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas kara aviācija pagājušajā naktī veikusi smagākos uzlidojumus kurdu kaujiniekiem Irākas ziemeļos kopš kampaņas sākuma pagājušajā nedēļā, paziņoja valdības amatpersona.

Iznīcinātāji F-16, kas pacēlās no lidlauka Turcijas dienvidaustrumos, deva triecienus sešiem mērķiem.

«Pagājušās nakts uzbrukums bija lielākais, kopš pagājušajā nedēļā kampaņa tika sākta,» teica amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Turcija sāka bombardēt kurdu separātistu bruņotā grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) mērķus piektdien, atbildot uz policistu slepkavībām, par kurām atbildību uzņēmās PKK.

Otrdien pēc uzbrukuma Turcijas drošības spēkiem tika veikti uzlidojumi arī PKK mērķiem Turcijas dienvidaustrumu provincē Sirnakā pie robežas ar Irāku.

PKK norādījusi, ka gaisa triecieni, kas notika paralēli Turcijas uzlidojumiem teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» mērķiem Sīrijā, padarījuši miera sarunu procesu bezjēdzīgu. Tomēr oficiāli no sarunām PKK nav izstājusies.

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka miera process ir kļuvis neiespējams, un mudināja atņemt deputātu imunitāti parlamenta locekļiem, kuriem ir saistība ar kaujiniekiem. Tas nepārprotami ir pasākums pret kurdus atbalstošo opozīciju.

Militārās operācijas Irākā un Sīrijā, kā arī Erdogana priekšlikums par imunitātes atņemšanu tiks apspriests slēgtā parlamenta sesijā trešdien.

Lai izbeigtu kopš 1984.gada ilgušos nemierus, kuri prasījuši 40 000 cilvēku dzīvību, Erdogans 2012.gadā sāka miera sarunas ar PKK. Trausls pamiers turpinājās kopš 2013.gada marta.

Rietumi paziņojuši, ka atzīst Turcijas tiesības uz pašaizsardzību, taču mudinājuši nesagraut miera procesu ar PKK.

Kaut arī Vašingtona atzīst PKK par teroristisku organizāciju, tā lielā mērā paļaujas uz kurdu kaujiniekiem, kas saistīti ar PKK, cīņā pret «Islāma valsti» Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu