Krievija ANO nobloķē rezolūciju par tribunāla izveidi Malaizijas lidmašīnas lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija trešdien nobloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju, neļaujot izveidot starptautisku tribunālu, kas izskatītu agresorvalsts Krievijas atbildību par tās sniegto militāro atbalstu teroristu grupējumiem Austrumukrainā, kas tiek uzskatīti par līdzvainīgiem noziegumā par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu 2014.gada 17.jūlijā.

Krievija izmantoja veto tiesības. Angola, Ķīna un Venecuēla atturējās. No 15 Drošības padomes dalībvalstīm 11 atbalstīja rezolūciju, kuru bija izstrādājusi Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina.

Drošības padomes sēde sākās ar klusuma brīdi, godinot 298 cilvēkus, kas zaudēja dzīvību 2014.gada jūlija traģēdijā.

Rezolūcijas projektā bija pieprasīts visām valstīm sadarboties ar tribunālu. Pretējā gadījumā tās tiktu pakļautas sankcijām.

Maskava grib, lai vispirms tiktu pabeigta Nīderlandes vadītā starptautiskā izmeklēšana par to, kas notriecis lidmašīnu.

Krievija ir sagatavojusi alternatīvu rezolūciju, kurā nav paredzēta tribunāla izveidošana, bet aicināts veikt starptautisko izmeklēšanu pilnā apmērā.

Kā ziņots, pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna «Boing 777», nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa «Buk», kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu