Lietuvā aiztur Interpola meklēto Muhtara Abļazova svaini Sirimu Šalabajevu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvā ir aizturēts Interpola meklētais bijušā Kazahstānas baņķiera Muhtara Abļazova svainis Sirims Šalabajevs.

Šalabajevs tika aizturēts otrdien Viļņā. Sīkāka informācija par aizturēšanu nav sniegta.

Virknē valstu piesavinājies astronomiskas summas

Šalabajevs bija izsludināts meklēšanā pēc Ukrainas varas iestāžu pieprasījuma. Viņu tur aizdomās par to, ka Šalabajevs kopā ar bijušo Kazahstānas bankas «BTA Bank» padomes priekšsēdētāju Abļazovu un citām personām izšķērdējis vai piesavinājies īpašumu vairāku miljardu eiro vērtībā Kazahstānā, Ukrainā, Krievijā un citās valstīs. Šalabajevs Ukrainā piesavinājies vai izšķērdējis īpašumu 300 miljonu ASV dolāru (273 miljonu eiro) vērtībā.

2011.gadā Londonas Augstā tiesa piesprieda Šalabajevam brīvības atņemšanu uz 18 mēnešiem par necieņu pret tiesu.

Tiesa Francijas pilsētā Lionā pērn oktobrī atļāva bijušo Kazahstānas baņķieri un režīma kritizētāju Muhtaru Abļazovu izdot Krievijai vai Ukrainai. Abļazovu Krievijā apsūdz par piecu miljardu ASV dolāru (4,5 miljardu eiro) izlaupīšanu, bet Ukrainā - par 400 miljonu dolāru (364 miljonu eiro) izlaupīšanu. Kazahstāna Abļazovu apsūdz finanšu noziegumos, kuru kopējā summa pārsniedz 4,6 miljardus eiro.

Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas 2010.gadā izsludināja Abļazovu meklēšanā apsūdzībās par bankas līdzekļu piesavināšanos un krāpniecību. 2013.gada 31.jūlijā Abļazovu aizturēja Francijas dienvidaustrumos saistībā ar Ukrainas izdotu aizturēšanas orderi.

Kazahstānas Ģenerālprokuratūras dati liecina, ka par Abļazova un viņa līdzgaitnieku darbību kriminālizmeklēšanas sāktas Kiprā, Ungārijā un Latvijā, bet Īrijas un Francijas atbildīgās institūcijas ir veikušas pārbaudi ar Abļazovu saistītos uzņēmumos.

Bijušajam Kazahstānas enerģētikas ministram Abļazovam, kurš vēlāk kļuva par vienu no opozīcijas līderiem, 2002.gadā tika piespriests cietumsods par varas ļaunprātīgu izmantošanu un nelikumīgu uzņēmējdarbību. Pēc atbrīvošanas no cietuma viņš līdz 2009.gadam bija bankas «BTA Bank» padomes priekšsēdētājs.

Ekonomiskās krīzes laikā «BTA Bank» radās problēmas, tajās iejaucās Kazahstānas valdība un šo banku nacionalizēja. Abļazovs aizbēga uz Londonu un tika izsludināts starptautiskā meklēšanā par valsts un investoru līdzekļu piesavināšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu