Latvietis Indijā piedzīvo nervus kutinošu situāciju - teroristi uzbrūk policijas iecirknim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Situācija, kad tikai veiksme pasargā nāciju no daudz lielākas traģēdijas, ir nepieņemama. Tā secina latvietis Mārtiņš, kurš šonedēļ Indijā netālu no Pakistānas robežas izjuta biedējošu teroraktu. Pēc tam, kad teroristu uzbrukumā policijas iecirknim tika nogalināti desmit cilvēki, apkārtnē jūtams satraukums un pastiprinātas drošības pārbaudes. Turklāt iedzīvotāji baidās no atkārtotiem teroraktiem.

Teroristi uzbrūk policijas iecirknim

Mārtiņš, kurš Indiju apmeklēja kā tūrists, portālam TVNET pastāstīja, ka pirmdien netālu no Pakistānas robežas Indijas Pendžabas provinces pilsētā Gurdaspurā notika teroristu uzbrukums. Trīs bruņoti kaujinieki no Pakistānas pārgāja Indijas robežu, mīnēja dzelzceļu un, nonākuši uz šosejas, atklāja uguni uz autovadītājiem.

Teroristi iebruka policijas iecirknī un tur nocietinājās.

Tikai pēc vairāku stundu ilgas operācijas Pendžabas policijas specvienībai izdevās likvidēt visus trīs teroristus.

Kopā šis teroristu uzbrukums prasīja 7 indiešu dzīvības.

Uzriez lielāka rosība

Pirmdien, kad notika teroristu uzbrukums, Mārtiņš atradās Amritsarā, kas atrodas 80 km no Gurdaspuras, 30 km no Pakistānas robežas. Amritsara ir tuvākā lielpilsēta, un tajā arī atrodas Zelta templis, kas ir sikhu reliģijas svētākā vieta.

«Jau pirmdien Amritsarā uzreiz bija manāma palielināta drošība, vairāk policistu uz ielām, džipi ar lieliem ieročiem uz jumta pie autoostas un dzelzceļa stacijām. Braucot ārā no pilsētas, atkārtoti braucām cauri policijas blokādēm uz ceļiem, kurās tika pārbaudītas aizdomīgas mašīnas. Vēl arvien vietējie mediji un cilvēki nepārtraukti runā par notikušo,» viņš raksturoja situāciju.

Foto: no personīgā arhīva

Ne pirmais uzbrukums

Mārtiņš norādīja, ka iepriekš Ziemeļindijā ir notikuši līdzīgi uzbrukumi, tomēr šīs nedēļas sākumā piedzīvotais izceļas citu starpā.

«No Pakistānas nākušie teroristu uzbrukumi parasti notiek Kašmiras un Džammu provincē, nevis salīdzinoši mierīgajā Pendžabā. Šis uzbrukums arī varēja būt daudz traģiskāks. Teroristi bija mīnējuši dzelzceļu, pa kuru brauc pasažieru vilcieni. Par laimi, teroristi bija kļūdījušies un sprāgstvielas nedetonēja, tuvojoties pasažieru vilcienam.

Tikai veiksme pasargāja Indiju no daudz lielākas traģēdijas.
Foto: no personīgā arhīva

Velk paralēles ar Krievijas un Ukrainas attiecībām

Patlaban lielākā daļa vietējo indiešu uzskata, ka aiz terorakta stāv Pakistāna. Pakistāna pret Indiju jau gadiem lieto līdzīgu taktiku kā Krievija pret Ukrainu. Iesūta kaimiņvalstī labi apmācītus kaujiniekus un pēc tam noliedz, ka Pakistānai būtu jebkāda saistība ar tiem. Kā viens vietējais to raksturoja līdzībās:

tas ir kā iebakstīt otram acī ar pirkstu, bet pēc tam tēlot, ka nekas nav noticis.

Latvietis arī pastāstīja, ka vēl arvien vietējās avīzes un televīzija nepārtraukti runā par notikušo ne tikai tādēļ, ka tā ir traģēdija un šoks visiem indiešiem, bet arī vēstures mācību dēļ. Līdzīgos uzbrukumos iepriekš ir notikuši vairāki paralēli terora akti un indieši baidās no atkārtotiem terora aktiem.



Turklāt notikušais izgaismoja nepietiekamo finansējumu Indijas robežkontrolē un policijā. Robežkontrole nespēj izkontrolēt visu pierobežas teritoriju. Pierobežas policijai ir ierobežotas kaujas spējas.

Piemēram, policijas specvienībai, kas likvidēja teroristus, vienkārši nebija bruņu vestu.

Tikai specvienības vīru drosme un veiksme, nevis kvalitatīvs aprīkojums ļāva samērā veiksmīgi tikt galā ar teroristiem.

Vai Latvija ir gatava krīzes situācijām?

Indijā piedzīvotais Mārtiņam licis aizdomāties arī par Latvijas aizsardzības spējām.

«Līdz šim nedomāju, ka Latvijai būtu jāpalielina aizsardzības budžets līdz 2%. Piedzīvotais lika secināt, ka jebkurai atbildīgai valstij jārūpējas par savu drošību un spējām krīzes gadījumā. Cerams, ka Latvijas valsts iestādes - robežsardze, policija un armija - ir gatavas jebkādiem potenciāliem sliktākajiem scenārijiem.»

Situācija, kad tikai veiksme pasargā nāciju no daudz lielākas traģēdijas, ir nepieņemama.

Nogalināti desmit cilvēki

Militārā apģērbā tērpušies teroristi pirmdien Indijas Pendžabas štatā uzbrukuši policijas iecirknim un apšaudījuši autobusu, nogalinot desmit cilvēkus, no kuriem trīs bija civilisti. Aģentūra «Leta» ziņo, ka

apšaude ilga apmēram 11 stundas.

Policija paziņojusi, ka cīņās ar policiju trīs uzbrucēji likvidēti. Operācijā gājuši bojā arī četri policisti, tostarp vietējās policijas priekšnieks.

Netālu no policijas iecirkņa uz dzelzceļa sliedēm atrasti spridzekļi, kurus izdevās neitralizēt. Vilcienu kustība šajā maršruta posmā bija apturēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu