Izraēlas parlaments apstiprina likumu par cietumnieku piespiedu barošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas Knesets (parlaments) ceturtdien apstiprināja likumu, kas ļauj piespiedu kārtā barot cietumniekus bada streika laikā, ja viņu dzīvība ir apdraudēta vai viņiem draud hroniskas veselības problēmas, paziņoja parlamenta preses sekretārs.

Šo likumu, kura nolūks ir neļaut ieslodzītiem palestīniešu kaujiniekiem izdarīt spiedienu uz Izraēlu, atsakoties no ediena, pērn jūnijā pieņēma valdība. Tas notika laikā, kad palestīniešu cietumnieki masveidā piedalījās bada streikā un desmitiem tika hospitalizēti.

Lai gan likumā nav tieši pieminēti palestīnieši, iekšējās drošības ministrs un šā likuma iniciators Gilads Erdans sacīja, ka šāds likums bijis nepieciešams, jo «teroristu bada streiki cietumos ir kļuvuši par līdzekli draudēt Izraēlai».

Likums parlamentā tika pieņemts ar 46 balsīm par un 40 pret.

«Tas tiks lietots tikai tad, ja ārsts konstatēs, ka bada streika turpināšana rada tūlītēju risku ieslodzītā dzīvībai vai ilgtermiņa kaitējumu viņa veselībai,» sacīja deputāts Dāvids Amsalems no valdošās partijas «Likud» («Konsolidācija»).

Jauno likumu kritizēja opozīcijas deputāti, kuri uzskata, ka tas atspoguļo premjerministra Benjamina Netanjahu valdības «izkropļotu priekšstatu par demokrātiskajām pamatvērtībām».

Pret šo likumu bija arī Izraēlas Mediķu apvienība, kas brīdināja, ka tā «liks ārstiem rīkoties tikai pēc ētikas likumiem, nevis barot bada streika dalībniekus pret viņu gribu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu