Fotostāsts: Krievijas draudzības cena - skarbā dzīve neatzītajā Dienvidosetijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidosetija ir reģions, kurš pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā vienpusēji pasludinājis neatkarību. Pasaules valstīs to neatzīst. Martā Dienvidosetija un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu, kas nozīmē pašpasludinātās «valsts» gandrīz pilnīgu integrāciju Krievijā.

2008. gadā Krievija pēc piecas dienas ilgā kara Gruzijā pasludināja uzvaru, un izšķīrās prokrievisko Dienvidosetijas un Abhāzijas liktenis. Abi reģioni pasludināja sevi par neatkarīgām valstīm.

Līdz šim brīdim Abhāzijā un Dienvidosetijā atrodas Krievijas okupācijas karaspēks.

Krievija aizvadītajā gadā parakstīja sadarbības un tuvināšanās vienošanos ar Abhāziju. Martā līdzīgs līgums noslēgts arī ar Dienvidosetiju. Krievija abus Gruzijas reģionus atzinusi par neatkarīgām valstīm. Līgumi paredz, ka reģionu drošības struktūras, armija, ekonomika, muitas un robežsardzes institūcijas lielā mērā tiks integrētas Krievijā.

Gruzija pēc līguma parakstīšanas paziņoja, ka minētās vienošanās ir «solis pretī aneksijai». Arī Eiropas Savienības valstis un ASV šo reģionu neatkarību un līgumus par ciešu integrēšanos Krievijā neatzīst.

Putins līgumus nodēvējis par «pagrieziena punktu». Savukārt Dienvidosetijas līderis Leonīds Tibilovs, bijušais VDK biedrs, līgumu sauc par «labāko iespējamo garantiju valsts drošībai». Saskaņā ar viņa teikto, ES un ASV nevajagot «bāzt degunu svešās darīšanās».

PSRS nostalģija un prokrievisks noskaņojums ielās

«Reuters» fotogrāfi šomēnes paviesojušies Dienvidosetijā - separātisma cena tur ir smaga un parasts skats uz ielām ir arī īsās karadarbības laika postījumi - sagrautās ēkas un infrastruktūra, kuru atjaunot pašpasludinātajai «valstij» nav bijis pa spēkam.

Tikmēr ielās pierasts skats ir prokrieviski plakāti. Piemēram, pašpasludinātās valsts vadītāja pompozā tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Mazos veikaliņos nopērkami suvenīri ar PSRS laika atribūtiku,

bet gruzīnu valoda uzrakstos un uzsaukumos redzama vien pa retam.

Cilvēku rocība nav liela, taču prokrieviskais noskaņojums laikā kopš Krievijas - Gruzijas kara nav mazinājies.

Pakāpeniska arvien ciešāka sadarbība 25 gadu laikā

Vienošanās starp Krieviju un Dienvidosetiju noslēgta uz 25 gadiem ar iespēju to pagarināt uz desmit gadu periodiem. Tā ir pamats pakāpeniskai vēl ciešākas abu valstu sadarbības veidošanai sociālajā, ekonomiskajā un humānajā jomā, kā arī ārpolitikā, drošībā un aizsardzībā.

Pēc 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara tās neatkarību atzina Krievija. Atbilstoši ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijām, Dienvidosetija un otrs separātiskais reģions Abhāzija ir Gruzijas daļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu