Pilsēta, kur ir tikai viena māja - visi pilsētnieki mīt vienā vienīgā daudzstāvenē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: youtube.com/field day ekrānšāviņš

Vitiera ir neliela pilsētiņa aukstajā Aļaskas štatā. No pasaules nošķirtajā pilsētā gandrīz visi iedzīvotāji, kuru skaits daudz nepārsniedz divus simtus, dzīvo un strādā vienā pašā daudzstāvu ēkā.

Vienīgais sauszemes ceļš uz Vitieru ved cauri kalnā izcirstam tunelim. Iekļūšana un izkļūšana pa to tiek kontrolēta, un satiksme cauri tunelim noteiktā laikā atļauta tikai reizi stundā.

12 stāvu ēka - mājas visiem un visam

Kalnu un skarbās dabas ielenkumā pilsētas vidū slejas 12 stāvu ēka - tajā ir dzīvokļi, skola, pilsētas dome, slimnīca un daudzas citas nepieciešamās iestādes.

Foto: youtube.com/field day ekrānšāviņš

Varētu šķist ideāli sliņķiem - viss pa rokai un pavisam netālu. Taču trūkums ir skarbais klimats un garās un aukstās ziemas, tādējādi pat gribot tālu no šīs daudzfunkciju ēkas neaiziesi. Vitierieši smīkņā, ka klīstot runas par dažiem indivīdiem, kuri no daudzstāvenes nav izgājuši gadiem.

Kā stāsta pilsētnieki, ironiskā kārtā arī Vitierā nevarot izbēgt no sastrēgumiem, tikai tie izpaužas nedaudz atšķirīgā veidā

- pīķa stundās lifts mēdzot būt izteikti noslogots un piestājot katrā stāvā.

Foto: youtube.com/field day ekrānšāviņš

Pilsētā vidēji mīt 220 cilvēki. Vairums nodarbināti zvejniecībā. Citi strādā pilsētas domē un citās iestādēs. Daži strādā ar tūristiem - netrūkstot dēkaiņu, kuri vēlas paskatīties, kā ir dzīvot šajā savādajā pilsētā.

Kā viena liela ģimene - priekšrocība un trūkums vienlaikus

Vitierieši saka, ka visi jūtas kā viena liela ģimene un būtībā zinot viens par otru teju visu. Daļa iemītnieku uz šejieni pārcēlušies labākas peļņas nolūkos, citi - lai radikāli mainītu ierasto dzīvi.

Foto: youtube.com/field day ekrānšāviņš

Nelielās skoliņas skolotāja Ērika Tompsone uz savu dzīvokli, kas atrodas vien minūtes attālumā citā ēkas stāvā, pusdienlaikā neiet. Mājās sagatavoto ēdienu viņa ņem līdzi uz darbu un līdz darbdienas beigām mājās nemēdz iegriezties.

Viņa saka, ka šādā veidā cenšas nošķirt mājas un darbu - dzīvojot tādos apstākļos, kādi ir Vitierā, tas neesot viegli.

Cenšas pilsētu padarīt pašpietiekamu

Pilsētiņas vadības mērķis esot Vitieru padarīt teju pašpietiekamu - gan ar enerģijas, gan nepieciešamo izejvielu palīdzību. Piemēram, mākslīgā apgaismojumā ēkā tiek audzēti arī dārzeņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu