Obama nāks klajā ar vērienīgu klimata plānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien gatavojas nākt klajā ar jaunu plānu cīņā pret klimata pārmaiņām, ko viņš pats nosaucis par «lielāko un svarīgāko soli», kādu ASV jebkad spērušas šai jomā.

Baltais nams nodos atklātībai Amerikas Tīrās enerģijas plāna galīgo versiju, kas paredz līdz 2030.gadam par 32% samazināt oglekļa dioksīda izmešu apjomu no elektrostacijām salīdzinājumā ar 2005.gada rādītājiem, raksta «Washington Post». Sākotnējā versijā pirms gada šo rādītāju bija paredzēts samazināt par 30%.

Kā norādījis Obama, pieļaujamais izmešu apjoms līdz šim federālā līmenī nav regulēts. «Mūsu bērnu labā, visu amerikāņu drošības un veselības labā pārmaiņas ir nepieciešamas,» viņš uzsvēris, solot, ka ar laiku šis plāns ļaus samazināt elektroenerģijas rēķinus, radīt jaunas darba vietas atjaunojamās enerģijas nozarē un nodrošināt stabilākas enerģijas piegādes.

Tomēr paredzams, ka jaunais plāns saskarsies ar sīvu pretestību gan no politiskajiem oponentiem, gan no industrijas puses un, iespējams, radīs arī juridiskus izaicinājumus.

Ar akmeņoglēm kurināmu elektrostaciju izmeši veido 40% no kopējā ASV radītā ogļskābās gāzes piesārņojuma, bet šīs elektrostacijas arī ražo aptuveni 37% no kopējā elektroenerģijas apjoma valstī. Akmeņogles kā enerģijas avots Amerikas Savienotajās Valstīs joprojām apsteidz dabasgāzi un kodolenerģiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu