Bijušais Ukrainas premjers Azarovs Krievijā izveido «Ukrainas glābšanas komiteju»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Ukrainas premjerministrs Nikolajs Azarovs Maskavā ir nodibinājis «Ukrainas glābšanas komiteju», vēstīja aģentūra UNIAN.

Komitejas prezentācijā Maskavas viesnīcā «Ukraina» pirmdien piedalījās arī Ukrainas parlamenta deputāti Vladimirs Oļeiņiks un Igors Markovs.

Azarovs paziņoja, ka vadīs šo komiteju.

Preses konferencē komitejas organizatori izplatīja aicinājumu Ukrainas iedzīvotājiem, kurā izklāstīts rīcības plāns «situācijas noregulēšanai Ukrainā» un «tiek paziņota komitejas gatavība uzņemties atbildību par Ukrainas likteni».

Dokumentā arī ignorēta Krievijas loma konfliktā, bet norādīts, ka «valsts ir ierauta pilsoņu karā».

«Noziedzniekiem, kas sarīkojuši bruņotu valsts apvērsumu, izmantojot tautas taisnīgas dusmas, cilvēku dzīvības neko nenozīmē,» uzsvēra komitejas dibinātāji.

«Ukraina ir pārvērsta par nacistisku valsti. Banderieši [ukraiņu nacionālie partizāni, nosaukti sava līdera Stepana Banderas vārdā] ir pataisīti par varoņiem. Valstī ir izplatījusies smacējoša baiļu atmosfēra,» paziņoja komitejas organizatori.

Komiteja plāno pieprasīt pirmstermiņa prezidenta, parlamenta un vietējās vēlēšanas.

«Mēs nolēmām izvirzīt Ukrainas prezidenta amatam Vladimiru Oļeiņiku,» piebilsts dokumentā.

«Atcelsim visus likumus un tiesas lēmumus, kas saistīti ar mobilizāciju un karu. Atcelsim Ukrainas pilsoņiem kara nodevu,» norādīts dokumentā.

Dokumentā tiek pausta vēlme atjaunot «draudzīgas, lietišķas un uz partnerību vērstas attiecības ar Krievijas Federāciju».

Dokumenta autori arī aicina federalizēt Ukrainu un piešķirt krievu valodai valsts valodas statusu.

Azarovs preses konferencē arī sacīja, ka Ukrainai ir jābūt neitrālai valstij.

Azarovs, kurš ir dzimis Krievijā un ieradās Ukrainā padomju gados, gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča varas laikā no 2010. līdz 2014. gadam bija Ukrainas premjerministrs. Pret viņu ir noteiktas Rietumvalstu sankcijas.

Azarovu, Oļeiņiku un Markovu Ukraina ir izsludinājusi kriminālmeklēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu