Ukraiņu un gruzīnu biedrības: Āfrikas migranti jāuzņem valstīm, kas labāk pazīst Āfriku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēlams, lai bēgļus no Āfrikas uzņem tās valstis, kuras labāk pazīst Āfriku un arābu pasauli, bet Latvijas ieguldījums bēgļu aprūpē būs daudz efektīvāks, ja uzmanības centrā tiks likta palīdzība bēgļiem no Gruzijas un Ukrainas, - šādu viedokli medijiem nosūtītā vēstulē pauduši Latvijas gruzīnu biedrības «Samšoblo» un ukraiņu biedrības «Latvijas Ukraiņu kongress Latvijā» pārstāvji.

«Pirmkārt, nav diskutējams, ka ir jāglābj cilvēki, kuriem draud nāve jūrā vai karadarbībā,» uzsvērts paziņojumā.

Biedrību pārstāvji norāda - lielākā daļa migrantu no Āfrikas ir jau Rietumeiropas valstīm vēsturiski pazīstamo tautu pārstāvji - tie ir bijušo Lielbritānijas, Francijas, Beļģijas koloniju iedzīvotāji, kuri pienācīgā līmenī jau prot angļu vai franču valodu un kuriem ir potenciāls zināmā mērā integrēties Eiropas zemēs «ar nosacījumu, ka arī eiropieši atteiksies no multikulturālisma koncepcijas un pievērsīsies reālajai ieceļotāju integrēšanai».

Tāpēc ir vēlams, lai bēgļus uzņem tās valstis, kuras labāk pazīst Āfriku un arābu pasauli,

teikts paziņojumā.

Tādā valstī kā Latvija iedzīvotāji ir pietiekoši humāni un viesmīlīgi, taču viņi nepazīst šo tālo zemju iedzīvotājus un nevarēs adekvāti parūpēties par bēgļu drošību un labsajūtu. Arī ekonomiskās attīstības ziņā Latvija, ilgus gadus būdama pārejas ekonomikas valsts, kas nespēja pienācīgā līmenī attīstīt savu rūpniecisko potenciālu, nespēj pat saviem iedzīvotājiem nodrošināt apmierinošu dzīves līmeni, bet valstij – ieņēmumus, kuri ļautu uzturēt migrantu uzņemšanu.

«Latvijas sakari ar tādām valstīm kā Ukraina vai Gruzija sakņojas ne tikai vēsturē, bet ir diezgan aktīvi arī ES Austrumu partnerības politikas kontekstā. Krievijas agresīvā politika Gruzijā un Ukrainā ir izraisījusi karadarbību un bēgļu plūsmu šajās valstīs. Pēc mūsu pārliecības,

Latvijas ieguldījums bēgļu aprūpē būs daudz efektīvāks, ja uzmanības centrā tiks likta palīdzība tieši šo bēgļu kategorijai,»

uzskata gruzīnu un ukraiņu biedrību pārstāvji.

«Nav saprotams, kādēļ valsts iestādes nekritiski uztver piedāvājumus uzņemt ieceļotājus no Āfrikas un Tuvo Austrumu zemēm, bet tajā pašā laikā Ukrainas un Gruzijas pilsoņus klasificē kā ekonomiskos migrantus, nepiešķirot tiem patvērumu,» pārmet paziņojuma autori, aicinot prātīgāk pieiet bēgļu un ekonomisko migrantu aprūpes politikai Eiropas Savienībā, uzsverot tādu pienākumu sadali, kura ļaus efektīvāk īstenot katras Eiropas valsts vēsturiskās priekšrocības.

Tālredzīga migrācijas un bēgļu aprūpes politika ļaus izvairīties no nevajadzīgās starpetniskās spriedzes, palielināt Latvijas un katras ES valsts prestižu un ietekmi ārpus savienības robežām, pausts vēstulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu