ASV pieļauj gaisa triecienus savu sabiedroto kaujinieku aizsardzībai Sīrijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Baltā nama administrācija pirmdien paziņoja, ka nepieciešamības gadījumā varētu aizsargāt savus sabiedrotos kaujiniekus Sīrijā ar gaisa triecieniem, kas nozīmētu dziļāku ASV iesaistīšanos Sīrijas pilsoņkarā.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija paziņoja, ka spers «papildu soļus», lai aizsargātu ASV apmācītos un apgādātos Sīrijas opozīcijas kaujiniekus, un brīdināja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu «neiejaukties».

«Prezidents to nesen apstiprināja pēc savu vecāko militāro padomnieku ieteikuma,» ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Obamas administrācijas augsta ranga ierēdnis.

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests sacīja, ka Asada režīms līdz šim nav traucējis ASV atbalstītajiem spēkiem, bet pieļāva gaisa triecienu iespējamību pret šo režīmu, ja rastos tāda nepieciešamība.

ASV «ir apņēmušās nepieciešamības gadījumā lietot militāru spēku, lai aizsargātu koalīcijas apmācītos un apgādātos Sīrijas opozīcijas cīnītājus,» teica Ērnests.

Vašingtona ir pieņēmusi šādu lēmumu saskaņā ar 2001.gada likumdošanas aktu, kas atļauj militāra spēka lietošanu pret teroristu grupējumiem.

ASV ir apmācījušas un apgādājušas par «mēreniem» atzītus Sīrijas kaujiniekus, lai viņi darbotos pret džihādistu organizāciju «Islāma valsts». ASV atbalstītie spēki Sīrijā tomēr vēl nav spēlējuši svarīgu lomu pavērsiena panākšanā pilsoņkarā.

Savienotās valstis nesen vienojās ar Turciju izveidot Sīrijas ziemeļos zonu, kurā nebūtu «Islāma valsts» kaujinieku, bet šīs zonas detaļas «vēl ir jāizstrādā», informēja Obamas administrācijas augsta ranga pārstāvis.

Turcija arī ir atļāvusi ASV izmantot Indžirlikas aviobāzi gaisa triecienu veikšanai pret «Islāma valsti» Sīrijā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien nosodīja ASV lēmumu par iespējamiem gaisa triecieniem sabiedroto aizsardzībai Sīrijā.

«Mēs uzskatām, ka ir neproduktīvi publiski paziņot, ka daži ASV apmācīti bruņotie grupējumi .. būs koalīcijas gaisa spēku aizsardzībā,» sacīja Lavrovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu