Vācijas tieslietu ministrs atlaiž galveno prokuroru sakarā ar valsts nodevības izmeklēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss otrdien atbrīvoja no amata galveno prokuroru Haraldu Rangi, saasinoties viņu strīdam saistībā ar valsts nodevības izmeklēšanu pret blogu, kurš tiek apsūdzēts valsts noslēpumu izpaušanā.

Māss sacīja, ka ir zaudējis uzticību Rangem, kurš dažas stundas pirms tam viņu apsūdzēja par iejaukšanos tiesas procesā.

Range ir sācis valsts nodevības izmeklēšanu pret blogu Netzpolitik.org (Tīkla politika) par to, ka blogs publicējis slepenus Vācijas iekšējās drošības aģentūras plānus paplašināt interneta novērošanu.

Ziņa par izmeklēšanu pret Netzpolitik.org, kas sevi dēvē par digitālo pilsonisko tiesību blogu, pagājušo ceturtdien izprovocēja protestu vētru un solidaritātes solījumus no žurnālistiem, blogeriem un politiķiem, kuri nosauca to par mēģinājumu apklusināt pētniecisko žurnālistiku.

Māss ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles atbalstu ātri distancējās no šīs izmeklēšanas un pauda šaubas par to, ka bloga publicētajos dokumentos tiešām bijuši «valsts noslēpumi».

Range otrdien atklāti vainoja Māsu «tiesu varas neatkarības neciešamā ierobežošanā».

Dažas stundas pēc tam Māss sasauca preses konferenci, kurā noraidīja Ranges teikto un nosauca viņa paziņojumus par sabiedrībai «nesaprotamiem un maldinošiem».

Māss paziņoja, ka ir pateicis 67 gadus vecajam Rangem to, ka ir «zaudējis uzticību» viņam un ar Merkeles atbalstu lūgs valsts prezidentu Joahimu Gauku atcelt Rangi no amata pirms termiņa.

Skandāls izcēlās laikā, kad Vācijā pastāv sašutums par ASV izlūkdienesta Nacionālās drošības aģentūras (NSA) veiktām izspiegošanas darbībām, kuras atklāja bijušais NSA līgumdarbinieks Edvards Snoudens.

Netzpolitik.org dibinātājs Markuss Bekedāls otrdien paziņoja, ka uzskata valsts nodevības izmeklēšanu par «mēģinājumu iebiedēt» žurnālistus un viņu ziņu avotus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu