Krievija uz 20 gadiem cietumā ieliek pazīstamu ukraiņu režisoru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA-NOVOSTI/Scanpix

Krievijas tiesa piespriedusi 20 gadu cietumsodu kinorežisoram un filmu autoram Oļegam Sencovam. Krievijas varasiestādes viņam bija cēlušas apsūdzības par terora akta plānošanu, taču Kremļa kritiķi norāda, ka Sencova notiesāšana ir atriebība par viņa proukrainiskajiem uzskatiem un apsūdzības ir pilnībā safabricētas, raksta «The Guardian».

Krievija apgalvo, ka Sencovs kopā ar sabiedroto Aleksandru Kolčenko, kuram piespriesti 10 gadi cietumā, plānoja teroraktus Krimā - teritorijā, kuru Krievija pagājušajā gadā anektēja.

Režisors publiski paudis, ka apcietinājuma un izmeklēšanas laikā spīdzināts. Savukārt apsūdzības puses galvenais liecinieks tiesā prāvas laikā paziņoja, ka liecības izspiestas ar spīdzināšanu.

Sencovs un viņa atbalstītāji uzskata, ka notiesāšana ir atriebība par viņa proukrainiskajiem uzskatiem, ko režisors nekad nav slēpis. Arī pēc sprieduma nolasīšanas,

kad tiesā viņam tika jautāts, vai viņš spriedumu saprot, Sencovs un Kolčenko atbildes vietā nodziedāja Ukrainas himnu.

Pagājušajā nedēļā prāvā Sencovs paziņoja, ka nepiekrīt nekādu vienošanos slēgšanai ar apsūdzības pusi, jo ticis spīdzināts un spiests atzīties.

Sencovs 2011. gadā uzņēma filmu «Gamer», un pārtrauca darbu pie savas jaunākās filmas, kad pagājušā gada pavasarī sākās Krievijas armijas iebrukums Krimā.

Sencovs personīgi koordinēja atbalsta pasākumus Ukrainas karavīriem, kuri palika Krievijas karavīru ielenkumā armijas bāzēs Krimā.

Sencova atbrīvošanai Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam adresētā vēstulē atbalstu paudusi virkne ievērojamu režisoru. Pēdējo dienu laikā šādu pašu aicinājumu izteikuši arī vairāki Krievijas režisori. Skandalozās filmas, «Golden Globe» balvas ieguvējas

«Leviatāns» režisors Andrejs Zvjagincevs pirmdien izteicās, ka lasījis apsūdzības dokumentus un viņam tie šķietot «nepārliecinoši».

Viņš aicināja Krievijas varasiestādes «vai nu Sencovu atbrīvot, vai tiesāt tikai par to, ko tās var neapstrīdami pierādīt». Savukārt režisors Aleksandrs Sokurovs Sencova lietu nodēvēja par «diezgan fantastisku». Bloga ierakstā viņš Sencova rīcību raksturoja kā «ne vairāk ekstrēmu kā vien pilsonisks protests».

Sencova lietā izteikušies arī politiķi. Lielbritānijas Eiropas lietu ministrs

Deivids Lidingtons par spriedumu paudis «dziļas bažas» un apsūdzības nodēvējis par «neproporcionālām un politiski motivētām».
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu