EK izvērtēs direktīvu, kas pieļauj televīzijas satura bloķēšanu atsevišķās ES valstīs

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) institūcijas pārskatīs pirms vairāk nekā 20 gadiem pieņemto Satelīttelevīzijas un kabeļtelevīzijas direktīvu, kas atļauj tā saucamo ģeogrāfisko bloķēšanu.

Izvērtēšana sākās pirmdien un beigsies novembra vidū, kad Eiropas Komisija (EK) nolems, vai nepieciešami grozījumi.

Komisija paziņojusi, ka vēloties «vispirms novērtēt, cik lielā mērā Satelīttelevīzijas un kabeļtelevīzijas direktīva uzlabojusi televīzijas pakalpojumu pieejamību starptautiskajā tirgū, kā arī to, kādu iespaidu atstās direktīvas paplašināšana, iekļaujot tajā internetā izplatīto televīzijas un radio saturu».

1993.gadā pieņemtā direktīva pēdējoreiz tika pārskatīta 2002.gadā. Toreiz EK secināja, ka esot «par agru izlemt, vai paplašināt direktīvu».

Taču pēdējos gados asus strīdus izraisījusi «ģeogrāfisko bloķēšana» - satura publicēšana kādā Eiropas valstī, kamēr citās tas nav pieejams. Īpaši aktuāli tas ir tāpēc, ka interneta lietotājiem kļuvis vienkāršāk straumēt ar autortiesībām aizsargāto saturu gan no likumīgiem, gan arī nelikumīgiem avotiem.

Kā jau ziņots, jūlijā ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere vērsās pret sešām lielākajām Holivudas kinostudijām un britu maksas telekanālu «Sky TV» par liegumu piekļūt to saturam no citām Eiropas valstīm.

«Eiropas patērētāji vēlas skatīties maksas televīzijas kanālus pēc pašu izvēles neatkarīgi no tā, kurā ES valstī viņi dzīvo vai ceļo. ES ekonomikas izmeklēšana parāda, ka patlaban tas nav iespējams,» paziņoja Vestagere. «Mēs to uzskatām par ES konkurences likumu pārkāpumu.»

EK projekta «Vienots digitālais tirgus» viceprezidents Andruss Ansips iepriekš solījis pielikt punktu «ģeogrāfiskajai bloķēšanai». Viņš sūkstījās, ka pašreizējo noteikumu dēļ nevarot skatīties dzimtajā Igaunijā notiekošās futbola spēles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu