Krievija nejauši publisko datus par Ukrainā kritušajiem krievu karavīriem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr Krievija turpina noliegt, ka tās karavīri iesaistīti militārajā konfliktā Ukrainā, respektabla Krievijas ziņu vietne it kā nejauši publiskojusi slepenus datus par Krievijas armijas zaudējumiem Ukrainā, raksta «The Independent». Saskaņā ar šiem datiem Ukrainā kopš februāra krituši divi tūkstoši krievu karavīru un vēl 3200 ievainoti.

Krievijas ziņu vietne «Delovaja Žizņ» (Darījumu dzīve), kurā ikdienā atrodamas publikācijas par tirgu, finansēm un ekonomiku, publicēja rakstu «Militāro tēriņu palielinājumi 2015. gadā», kas pirmajā brīdī varētu nešķist pretrunīgs. Taču pašā rakstā minēti Krievijas pilsoņu nāves gadījumi Ukrainā, kā arī ievainoto skaits. Šis saturs īsi pēc ievietošanas tika izdzēsts, taču publikāciju iemūžināt paguvis Ukrainas žurnāls «Novy Region» (Jaunais reģions).

Dati par bojā gājušajiem karavīriem pilnībā noslepenoti

Saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina šajā gadā izdotu dekrētu visi dati par nāves gadījumiem militārajā sfērā uzskatāmi par slepeniem un netiek publiskoti. Iepriekš Krievijas likumi paredzēja, ka noslepenoti ir tikai dati par karavīru nāves gadījumu skaitu kara situācijā. Krievijas prezidenta runasvīrs Dmitrijs Peskovs publiski tolaik noliedza, ka izmaiņas kaut kādā mērā saistītas ar Ukrainā notiekošo.

Laikraksts «Forbes» publiskojis «Delovaja Žizņ» publicētā raksta tulkojumu. Kā vēsta «Forbes», kritušo Krievijas karavīru ģimenes līdz šim kompensācijās saņēmušas trīs miljonus rubļu (apmēram 37,7 tūkstoši eiro), savukārt kompensācijās ievainotajiem iedalīti 1,5 miljoni rubļu (apmēram 18,8 tūkstoši eiro).

«Par katru konflikta zonā pavadīto dienu algotņi saņem 1800 rubļus,» tulkojumā turpina «Forbes». «No 2015. gada 1. februāra kompensācijas izmaksātas vairāk nekā 2000 kritušo karavīru ģimenēm un 3200 karavīriem, kuri guvuši smagus ievainojumus un atzīti par invalīdiem.»

«Kārtējā nagla Kremļa liegšanās zārkā»

«Chatham House» analītiķis Krievijas un Eirāzijas jautājumos Dzeimss Niksijs šo nejaušo publikāciju sauc tikai par «kārtējo naglu zārkā», kas pierāda Krievijas dalību konfliktā Krievijā.

«Es nedomāju, ka tas ir kaut kas jauns. Ir uzticami foto un satelītu datu pierādījumi, kā arī cilvēku liecības, kas parāda, ka Krievija ir iesaistīta militārajā konfliktā Ukrainā. Galu galā, kad notiek šāda apmēra kampaņa, gadās arī pa kļūdai,» viņš saka.

Sagaidāma stratēģija - visu noliegt un vainot Rietumus

Niksijs prognozē, ka Krievija apgalvos, ka vietnes publikācija ir viltojums. «Es domāju, ka tiks apgalvots, ka šis ir viltojums. Tāpat kā jau ticis teikts par pasēm, satelītu datiem, gūstekņu atzīšanos un citiem pierādījumiem. Viņu vienīgais arguments ir, ka tā ir Rietumu propaganda.»

«Jebkura valsts, kura iesaistīta ilgtermiņa militārajā darbībā, kuru nevar pārtraukt, mājās sāk izjust sabiedrības atbalsta kritumu. Lai tā būtu autokrātija vai demokrātija. Un atšķirīga nav arī Krievija,» Niksijs spriež par Krievijas nākotnes perspektīvām.

Karš strauji zaudē popularitāti

Jautāts, ko šāda tendence nozīmē Putina ilgtermiņa stratēģijas kontekstā, ņemot vērā arī diezgan lielo bojā gājušo un ievainoto skaitu, Niksijs saka, ka agri vai vēlu karš zaudēs savu popularitāti.

«Ja mēs skatāmies uz aptauju datiem, jā, pirmajā brīdī šķiet, ka krievi plaši atbalsta karu. Taču tā ir propaganda. Ja jūs vaicāsiet viņiem specifiskākus jautājumus, vai Krievijai vajadzētu iesaistīties karā Ukrainā, kas maksās viņu valstij dzīvības, atbalsts dramatiski nokrītas zem 50%.»

«Putinam nav izejas stratēģijas. Viņš ir iesaistījies karā, kuru zaudēt nevar atļauties, taču ir nespējīgs uzvarēt.

Krievijai tas ir strupceļš, nonākot arvien lielākās ekonomikas problēmās, sarūk arī kara popularitāte.»

«Arī kara pirmrindnieki - karavīri diez vai ir optimisma pilni, kad nāves gadījumi tiek turēti slepenībā un tu nemaz nezini, par ko cīnies. To visu var piesegt uz laiku, taču tad sākas noplūdes. Cīnīties pret paisumu Kremlim kļūst arvien grūtāk,» saka Niksijs.

«The Independent» vēsta, ka aicinājis publikāciju komentēt arī Kremļa amatpersonas. Pagaidām atbildes nav saņemtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu