Pēc kastu nemieriem Gudžarātā ievesta Indijas armija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gudžarātas štatā, kur kastu nemieros gājuši bojā vairāki cilvēki, ceturtdien izsludināts ārkārtas stāvoklis un ievesta Indijas armija.

Tūkstošiem patelu kastas pārstāvju šonedēļ izgāja Gudžarātas pilsētu ielās, pieprasot noteikt kvotas, kas garantētu viņiem vietas izglītības sistēmā un valsts dienestā, jo pašreizējā sistēma, viņuprāt, uz patelu rēķina dod priekšroku zemāko kastu pārstāvjiem.

Šobrīd štatā darbojas nacionālā līmenī ieviestā kvotu sistēma, kuras mērķis ir izskaust nepieskaramo un citu zemāko kastu piederīgo diskrimināciju.

Demonstrācijas naktī uz trešdienu izvērtās vardarbībā, kas saskaņā ar pēdējām ziņām prasījusi vismaz astoņu cilvēku dzīvības. Starp sadursmēs bojāgājušajiem ir arī viens policists.

Vēl 18 cilvēki guvuši ļoti smagus ievainojumus, un viņu dzīvības ir apdraudētas.

Vardarbība uzliesmoja pēc patelu kustības līdera Hardika Patela īslaicīgas aizturēšanas.

Štata lielākajās pilsētās trešdien izsludināta komandantstunda, un ziņas par nopietnām nekārtībām naktī uz trešdienu nav saņemtas.

Skolas un augstākās mācību iestādes štata lielākajā pilsētā Amdāvādā jau otro dienu ir slēgtas, bet ielās patrulē armija. Savas durvis nav vēruši arī privātie uzņēmumi.

Pateli veido aptuveni 20% no Gudžarātas iedzīvotāju kopskaita, taču štata likumdevēju sapulcē no 120 deputātiem viņus pārstāv aptuveni trešdaļa.

Indijas premjerministrs Narendra Modi, kurš pats dzimis Gudžarātā, aicinājis saglabāt mieru.

Vienlaikus varasiestādes noraidījušas patelu prasības, norādot, ka atsevišķās nozarēs šīs kastas pārstāvji jau tāpat aizņemot maksimālo pieļaujamo vietu skaitu - 50%.

Tikmēr patelu kustības līderis paziņojis, ka kopiena turpinās «cīnīties par savām tiesībām».

Armija Gudžarātā ievesta pirmo reizi kopš 2002.gada, kad hinduistu un musulmaņu sadursmēs tika nogalināts vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

Tolaik Modi ieņēma štata premjera amatu, un pateli līdz šim veidoja vienu no viņa galvenajām atbalsta bāzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu