Polijas amatpersonas apstiprina nacistu vilciena atrašanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas amatpersonas apstiprinājušas Otrā pasaules kara laika nacistu vilciena atrašanu pie Valbžihas valsts dienvidos, taču pagaidām sniegtā informācija par leģendām apvītā vilciena sastāvu ir skopa.

Valbžihas mēra vietnieks Zigmunts Novačiks preses konferencē trešdien apstiprināja, ka pilsētas tuvumā uziets «būtisks atradums».

«Vilciens ir militāra rakstura. Nekas nav minēts par dārgumiem, tikai militārais aprīkojums,» piebilda Valbžihas pašvaldības juridiskā departamenta pārstāvis Arkadjušs Grudziens.

«Šim atradumam ir globāla nozīme, kas pielīdzināma «Titānika» [atrašanai],» savukārt norādīja vilciena atradējus pārstāvošais advokāts Jaroslavs Hmielevskis.

Par atradumu informēta Polijas Valsts kase un Kultūras ministrija, kuras kompetencē būs izvērtēt iespējamo dārgumu atrašanos vilcienā.

Pagājušā nedēļā divi vīrieši - viens polis un viens vācietis, kas vēlas palikt anonīmi, - pieteica savu atradumu advokātu birojā Valbžihā.

Pēc Polijas medijos ziņotā, dārgumu meklētāji tuneļu sistēmā kalnos pie Valbžihas atraduši 150 metrus garu Otrā pasaules kara laika vilciena sastāvu.

Valbžihas pašvaldības juridiskā departamenta pārstāvis Arkadjušs Grudziens preses konferencē trešdien pavēstīja, ka atradēju iesniegumā nav atklāta konkrēta vieta, kur vilciens atrasts, taču tas ietilpst Valbžihas administratīvajā teritorijā.

Abi atradēji atteicās piedalīties preses konferencē, vēloties saglabāt anonimitāti. Viņu jurists sacīja, ka atradēji ir gatavi sadarboties ar oficiālajiem pārstāvjiem, taču vēlas saņemt 10% no atraduma vērtības.

Atradums atsaucis atmiņā leģendām apvīto nacistu salaupīto dārgumu un ieroču «zelta vilcienu», kas 1945.gada aprīļa beigās pazuda kalnos netālu no Ksjonžas pils.

Saskaņā ar leģendu 1945.gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Vācijas pilsētā Breslavā (tagadējā Polijas pilsēta Vroclava) glabāto zeltu, dārglietas un citus dārgumus sakrāva vilcienā un mēģināja izvest. Pēc dažām ziņām, vilcienā varētu atrasties arī leģendārā «Dzintara istaba».

«Zelta vilciens» tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu