2016.gada vidū ASV Polijā sāks izvietot smago bruņojumu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 2016.gada vidus ASV Polijā divās vietās sāks izvietot savu smago bruņojumu, paziņojusi Polijas Aizsardzības ministrija.

Tā būs pirmā reize, kad Vašingtona izvietos savu smago bruņojumu kādā no jaunajām NATO dalībvalstīm, kas savulaik bija PSRS okupētas vai arī atradās tās politiskā un militārā pakļautībā.

Jau jūnijā Krievija brīdināja, ka tā pastiprinās savus spēkus pie rietumu robežas, ja ASV savu smago bruņojumu izvietos Austrumeiropas valstīs, tostarp arī Baltijas valstīs.

«Pēc rekognoscēšanas, pēc sarunām ar amerikāņu partneriem izvēlētas divas vietas, kur izvietot ASV armijas smago bruņojumu, - viena Rietumpolijā, bet otra Polijas ziemeļaustrumos,» aģentūrai PAP ceturtdien pavēstīja aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks, piebilstot, ka bruņojuma izvietošanu plānots sākt nākamā gada vidū.

Sīkākas ziņas par to, kādu bruņojumu Polijā paredzēts izvietot, ministrs nesniedza.

Tikmēr vēl jūnijā kāda anonīma ASV amatpersona intervijā aģentūrai «Reuters» izteicās, ka Pentagons gatavojas Austrumeiropā izvietot tankus, kājnieku kaujas mašīnas un citu smago bruņojumu, ar kuru varētu nodrošināt 5000 vīru lielu kontingentu.

Amatpersona piebilda, ka katrā no Baltijas valstīm - Lietuvā, Latvijā un Igaunijā - paredzēts izvietot ieročus vienas rotas apbruņošanai, bet Polijā, Rumānijā, Bulgārijā un, iespējams, Ungārijā - bataljonam nepieciešamo bruņojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu