Bijušo Bosnijas musulmaņu komandieri Srebrenicā apsūdz kara noziegumos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam Bosnijas musulmaņu bruņoto spēku komandierim Srebrenicas pilsētā Naseram Oričam un vienam no viņa bijušajiem palīgiem ceturtdien tika izvirzītas apsūdzības kara noziegumos, kas izdarīti Bosnijas kara laikā, paziņoja Bosnijas prokurori.

Oričs un viņa bijušais palīgs Sabahudins Muhičs tiek apsūdzēti par triju serbu karagūstekņu noslepkavošanu 1992.gadā. Prokuratūra Bosnijas galvaspilsētā Sarajevā paziņoja, ka šīs slepkavības bija «kara noziegums pret gūstekņiem».

48 gadus vecais Oričs jūnijā tika aizturēts Šveicē uz Serbijas izdota ordera pamata. Serbija gribēja viņu tiesāt par kara noziegumiem pret etniskajiem serbiem Srebrenicā, tomēr Šveice nolēma Oriču izdot Bosnijai, lai viņš tur atbildētu uz apsūdzībām.

ANO Starptautiskais bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls (ICTY) Hāgā 2006.gadā piesprieda Oričam divu gadu cietumsodu par nepietiekamu cenšanos aizsargāt Srebrenicas serbu iedzīvotājus kara laikā. Pēc sprieduma pārsūdzēšanas viņš tika attaisnots.

Bosnijas pilsēta Srebrenica ir kļuvusi bēdīgi slavena ar slaktiņu, kurā Bosnijas serbu spēki 1995.gadā noslepkavoja ap 8000 Bosnijas musulmaņu vīriešu un zēnu, un tas bija lielākais slaktiņš Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām.

Srebrenicas slaktiņš ir vienīgā no 1992. līdz 1995. gadam notikušā Bosnijas kara epizode, kuru ICTY atzīst par genocīdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu